Diumenge, 25 de juliol de 2021 - Edició 1095
La República

Andorra ja és un dels primers països europeus a implantar la TDT

Avui a les 11 del matí s’ha apagat definitivament la televisió ‘convencional’. Andorra s’ha convertit així en un dels primers països europeus que els canals de televisió deixaran d’emetre en senyal analògica per a fer-ho exclusivament en digital. Sembla ser que l’èxit està garantit ja que un estudi afirma que el 97% dels andorrans enquestats sabien què era la TDT i el 94% que l’apagada analògica es produiria el 25 de setembre a les 11 del matí. Amb l’apagada es podran veure 15 canals però si afegiran 5 més en breu.

Redacció
Redacció 25/09/2007

 A partir d’avui, els andorrans podran veure fins a 20 canals de televisió distints a través de la TDT, encara que, segons fonts del Servei de Telecomunicacions d’Andorra (STA), a finals d’any el Govern preveu ampliar l’oferta a 30 canals. Les primeres emissions en senyal analògic van començar a acaballes del 2004 al Principat i al febrer de 2005 el 33% de les llars andorranes ja disposaven de la TDT. Segons el STA, una setmana abans de la data prevista per a l’apagada analògica la implantació a Andorra de la Televisió Digital Terrestre era ja del 82,5%. A més, una enquesta realitzada per aquest organisme va revelar que el 97% dels andorrans enquestats sabien què era la TDT i el 94% que l’apagada analògica es produiria el 25 de setembre a les 11 del matí. Actualment es poden veure a Andorra 15 canals digitals de forma gratuïta: TVE1, La 2, TV3, TF1, France2, France3, Andorra Televisió, M6, Antena 3, k3/300, 3/24, Telecinco, BBC, Art i RTP. A partir del dia de l’apagada analògica, s’incorporaran cinc nous canals: C33, La Sexta, Quatro, NRJ 12 i CNN Internacional.

Un acte simbòlic al Pic de Carroi

El ministre d’Ordenament Territorial, Xavier Jordana, ha estat l’encarregat de realitzar l’acte simbòlic d’apagada des de l’estació emissora del Pic de Carroi, a més de 2.000 metres d’alçada. La TDT aportarà més qualitat d’imatge i so, i la possibilitat d’incrementar el nombre de canals. El pas d’analògic a digital s’ha fet sense cap incidència, desconnectant simultàniament el senyal als 14 centres emissors. En l’espai d’un quart d’hora, el 100% del territori andorrà ha completat el canvi i la correcta implantació dels cinc nous canals.