Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

Amenaces de mort obliguen al bisbe Pere Casaldàliga a abandonar la seva casa a São Félix do Araguaia

Barcelona (ACN).- El bisbe Pere Casaldàliga, de 84 anys, s'ha vist obligat a deixar casa seva a São Félix do Araguaia i anar-se'n a més de 1.000 quilòmetres per indicació de la policia federal del Brasil. La causa ha estat la intensificació en els darrers dies de les amenaces de mort que rep per la seva tasca durant més de 40 anys en defensa dels drets dels indis Xavante. La productora Minoria Absoluta, que treballa en una 'mini sèrie' sobre el religiós, ha estat un dels denunciants. El fet que el govern del Brasil hagi decidit prendre les terres als “fazendeiros” per retornar-les als indígenes, legítims propietaris, ha agreujat el conflicte. 

Redacció
Redacció 08/12/2012
De fet, la productora ha assenyalat que l'equip de rodatge va haver de modificar el seu pla de treball. En concret, i per recomanació del govern brasiler, l'equip va haver de creuar la floresta i fer una ruta de 48 hores de durada per evitar la zona de conflicte. Casaldàliga s'ha convertit en objectiu dels anomenats 'invasors' que fraudulentament es van apropiar de les terres dels Marâiwatsédé als Xavantes. El bisbe, de 84 anys i afectat de Parkinson, treballa des de fa anys a favor dels indígenes i dels seus drets fonamentals a la prelatura de São Félix i s'ha convertit a nivell internacional en cara visible de la causa.
 
Els terratinents i els colons que van ocupar fraudulentament i amb violència les terres, seran desallotjats pròximament per l'ordre ministerial que des de fa 20 anys està pendent de compliment. Segons ha informat en un escrit l'Associació Araguaia amb el Bisbe Casaldàliga, el balsarenyenc ha hagut d'agafar una avió escortat per la policia i hores d'ara es troba a casa d'un amic seu religió del qual s'ha ocultat la identitat i la localització per temes de seguretat.
 
“Ens sentim plenament identificats amb la defensa que des de sempre ha fet el Bisbe Pere i la Prelazia de Sâo Félix de la causa indígena”, diu l'escrit de l'associació, que emplaça a la comunitat internacional a vetllar per la seguretat de Casaldàliga i pels drets dels indis de Xavantes.
També a través de Twitter ha circulat el comunicat de suport del Conselho Indigenista Missionário -organisme vinculat a la Conferencia Nacional de Bisbes del Brasil-, firmat per associacions i entitats vinculades amb la lluita indígena i amb els drets humans.
 

Relacionats