Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Amagar el vot nul al País Basc

El vot nul va ser intencionadament amagat per part del Govern basc tal i com denuncia Txisko Fernández al seu blog. Explica que a la intranet de la qual els […]

Redacció
Redacció 03/03/2009

El vot nul va ser intencionadament amagat per part del Govern basc tal i com denuncia Txisko Fernández al seu blog.

Explica que a la intranet de la qual els mitjans van mamar les dades durant el recompte electoral apareix l’opció ‘Versió accessible’, que duu a una finestra molt similar a la que, en aquest tipus de comicis, usen ETB i altres cadenes, a la qual apareixen les següents dades: el percentatge del recompte, el de l’abstenció, el nombre de vots dels partits i el percentatge de vot vàlid aconseguit per cadascun d’ells.

Com és evident, falta una dada rellevant: el vot nul, l’anul•lat per imperatiu legal. També misteriosament estava ‘desaparegut’ el resultat de EHAK (Partit Comunista de les Terres Basques) als comicis del 2005.

Això, evidentment, no és un problema tècnic. Com no pot ser d’altra manera, segons Txiki, el Govern de Lakua facilità arxius complets dels resultats electorals. Però algú va decidir que no era necessari que la ciutadania visualitzés algunes dades, almenys, durant un parell d’hores.

Imputar per això un intencionat ‘maquillatge’ de les dades a un partit concret podria semblar precipitat, però és que hi ha un altre element que sorprèn i deixarà perplex a qualsevol observador imparcial: per art de màgia, en aquesta intranet les dades que va obtenir la coalició PNB-EA al 2005 també han desaparegut. Al seu lloc, Lakua ha decidit que una inexistent candidatura del PNB va obtenir 355.123 vots fa quatre anys, mentre que la igualment desconeguda llista de EA va collir 112.994 paperetes.

L’explicació de com s’han aconseguit aquestes dades és fàcil: algú ha repartit els vots de la coalició que va liderar Juan José Ibarretxe en proporció als escons que es va assignar cada partit en la Càmera després d’aquelles eleccions. I tampoc és difícil destriar per què s’ha decidit penjar-los al ciberespai: d’aquesta forma, a partir de les vuit de la nit, el PNB s’ha comparat a si mateix sobre unes xifres de vots i escons més reduïdes que les que va obtenir Ibarretxe al 2005. També d’aquesta manera EA cau en picat.