Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

Almenys vint morts en enfrontaments entre militars a Sudan del Sud

Almenys vint persones, entre les quals dos nens, han mort en les darreres hores al Sudan del Sud pels combats entre militars disconformes amb el procés de redistribució de les tropes després del referèndum independentista. El tiroteig va començar el dijous quan una part dels militars es van negar a ser desplaçats al nord. A principis de gener, una gran majoria va votar a favor de la independència de Sudan del Sud, una regió rica en petroli que històricament s’ha queixat de l’explotació del nord. Les dues parts del país van mantenir dècades de guerra civil fins que van tancar un acord de pau el 2005 que incloïa el referèndum per a la secessió.

Redacció
Redacció 06/02/2011

Els líders del nord i del sud encara han d’acabar de lligar com es distribuiran les forces de seguretat, així com els ingressos i deutes de l’explotació de petroli, abans de la separació definitiva del Sud, prevista pel 9 de juliol. Les autoritats temen que augmentin les tensions durant les negociacions.

Un portaveu de l’exèrcit al Sud ha explicat a Reuters que la xifra de morts és encara provisional perquè encara continuen les tasques de recerca de cossos i es compten molts ferits. Els combats amb trets de metralladores i morters es van cobrar la vida de dos nens i un xofer humanitari, segons ha informat l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).