Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Alfonso Guerra demana que es posi fi a ‘les peticions infinites’ de les comunitats autònomes

El president de la Comissió Constitucional del congrés espanyol, el socialista Alfonso Guerra, fa una crida a aprofitar la crisi per acabar amb les ‘peticions infinites’ de les comunitats autònomes. En el marc d’una conferència a Madrid organitzada per l’Asociación para la Defensa de la Transición, va afirmar: ‘Ens trobem en un moment excel·lent perquè totes les forces polítiques diguin: ‘A partir d’aquí el que hem de fer és cooperar i col·laborar entre l’Estat i les comunitats per acabar amb les peticions infinites de les autonomies”. Al seu torn, l’expresident del govern espanyol, José María Aznar, ha reiterat avui que calia abordar ‘amb sinceritat’ el debat autonòmic ‘des d’un punt de vista de disciplina’ per tal de millorar el sistema de benestar i la competitivitat institucional.

Redacció
Redacció 03/02/2011

Guerra considera que el que hauria d’haver fet el congrés espanyol amb l’Estatut del 30 de setembre hauria d’haver estat rebutjar-lo d’antuvi, ‘com també es va fer amb el sobiranista Pla Ibarretxe‘, perquè estava ‘totalment fora de la Constitució’. Així mateix, es mostra especialment orgullós perquè va aconseguir canviar 118 articles i 17 disposicions -‘ho recordo amb una gran satisfacció personal’, afirma-, i afegeix que encara n’hauria volgut canviar 10 més.

Referint-se a la possible recentralització de l’Estat autonòmic, va afirmar que estava dolgut amb ell mateix perquè havia estat incapaç de preveure que a les comunitats hi naixerien ‘elits polítiques que només s’afirmen negant l’Estat’.

Estat ‘viable i constitucional’
Aznar ha tornat a abordar aquest dijous l’estat de les autonomies en el marc de la conferència El futur d’Europa, pronunciada a la seu del centre cultural Bancaixa de València.

En la part final del seu discurs, Aznar ha assegurat que defensa l’estat autonòmic però només el que és ‘viable i constitucional’. El president honorífic del Partit Popular, s’ha mostrat convençut que és ‘indispensable afrontar aquesta qüestió, des del punt de vista de disciplina’ i ha apuntat a ‘raons europees, del nostre sistema de benestar i per raons de competitivitat institucional’.

El líder conservador ha assegurat que l’Estat té problemes de sostenibilitat i de dèficit que fan dubtosa la pertinença a Europa i que per aquest motiu ‘cadascú ha d’estar amb els seus comptes en ordre, i s’hauran de reformar coses que ens permetin estar en una senda de prosperitat’.

Aznar ha dit que no parlar de l’estat autonòmic és el que el posa en qüestió i ha dit que ‘ens hem d’acostumar a abordar els debats amb sinceritat’. Aquí l’expresident popular ha posat l’ exemple de manifestar que una carretera té bonys i que s’interpreti com que algú vol eliminar aquella carretera.

En la seva opinió, l’Estat ‘ha de recuperar la idea de disciplina, de responsabilitat, de no gastar excessivament, de tenir un sistema sanejat’. Aznar ha rememorat que en el passat aquesta idea ha funcionat i que s’ha de recuperar ‘per tenir un sistema fiscal atractiu que atregui els inversors estrangers i espanyols’. L’expresident espanyol ha aconsellat recuperar el model d’estabilitat pressupostària per millorar el sistema.