Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Alfons López Tena: ‘La intenció de CiU era treure’ns la capacitat de presentar iniciatives legislatives’

La modificació del reglament del Parlament per delimitar la separació de Solidaritat Catalana (SI) i Ciutadans (C’s) al Grup Mixt hauria estat pactada prèviament entre la federació nacionalista i els d’Albert Rivera, segons ha assegurat a directe!cat el diputat de Solidaritat Catalana, Alfons López Tena. Segons el jurista, Ciutadans va votar a favor de Núria de Gispert a canvi que CiU, des de la mesa del Parlament, els dotés d’una capacitat de presentar iniciatives legislatives que fins ara no tenien, una insinuació que des de CiU no han volgut confirmar ni desmentir i que ha estat rebutjada per Jordi Cañas, portaveu de Ciutadans. A més López Tena ha revelat que la federació nacionalista els va oferir abans un pacte a ells: ‘Ens van proposar que si votàvem per De Gispert rebaixarien el nombre mínim de diputats per obtenir un grup propi amb quatre’, assegura.

Redacció
Redacció 19/01/2011

La negativa de Solidaritat hauria provocat, segons el jurista, que CiU intentés prendre’ls la capacitat per presentar iniciatives legislatives, i en no aconseguir-ho el serial del Grup Mixt s’ha resolt afavorint Ciutadans.

Segons Alfons López Tena, la proposta final de modificació del reglament ‘dóna, en definitiva, capacitat d’iniciativa legislativa a Ciutadans’. Pel jurista, aquest acord de tots els grups del Parlament només afavoreix els d’Albert Rivera, que segons l’independentista mai van voler arribar a aquest extrem, ja que només volien que les iniciatives del Grup Mixt presentades per Solidaritat no comptessin amb la complicitat dels unionistes.

‘Inicialment el que volia CiU era treure’ns la capacitat legislativa, però al final no ens l’ha pogut treure i en no poder-nos-la treure a nosaltres han hagut de dotar-los amb ells’. Així, Tena ha assegurat a directe!cat que ‘veiem un pacte entre Ciutadans i CiU, i la manifestació d’aquest pacte va ser el vot a favor de Núria de Gispert’.

CiU guarda silenci, Ciutadans ho desmenteix

Les acusacions de López Tena han provocat silenci a la federació nacionalista, i els responsables de CiU no han volgut confirmar ni desmentir a directe!cat el suposat acord. Per contra, des de Ciutadans, el diputat Jordi Cañas ha desmentit a aquest digital les paraules de Tena, i ha assegurat que no han arribat a cap tipus de pacte amb el partit d’Artur Mas. ‘La nostra voluntat va ser arribar a un acord amb Solidaritat, el que passa és que ells tenen una noció de la democràcia i de compartir recursos diferent a la nostra’, ha argumentat amb sarcasme el diputat unionista. Segons Cañas, quan Solidaritat va negar-se a negociar, es va començar a treballar per una modificació del reglament que els permetés evitar ‘el xantatge constant que hauria fet al grup mixt la gent de Solidaritat’.

Cañas també ha confessat que no van demanar la modificació de reglament actual -que els dóna més drets que a l’anterior legislatura- ara fa quatre anys perquè llavors eren un partit de gent sense experiència en la política, i modificar el reglament sense el consentiment del Parlament hagués suposat un procés llarg al Tribunal Constitucional espanyol.