Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

Alex Salmond: “la manera correcta de declarar la independència no és a través d’una DUI”

L’exprimer ministre d’Escòcia, Alex Salmond, en una entrevista a l’ACN creu que els independentistes catalans han “d’evitar el desànim” i ser “persistents” per aconseguir la independència. Salmond alerta que  “la manera correcta de declarar la independència en el món modern no és a través d’una DUI, sinó d’un procés de consens” i  confia en “canvis en la situació política a Espanya” que permetin un govern “més preparat” per respondre “a les aspiracions de Catalunya”, ja que ara mateix Madrid està “als llimbs”.

Redacció
Redacció 01/05/2016

Per l’exprimer ministre escocès, ara diputat a Westminster, “Madrid pot decidir que un comportament amenaçador i intimidador és l’apropiat, però si les aspiracions de Catalunya són reals i substancials, al final s’haurà de trobar un procés pel qual es puguin expressar.
Salmond avisa que trobar “un procés consensuat per permetre l’expressió de l’autodeterminació és, sens dubte, el camí correcte a seguir” i recomana paciència a Catalunya. “Sé com de difícil, problemàtic, irritant i frustrant és buscar el consens”, diu.
En l’entrevista, just abans de les eleccions escoceses, Salmond defensa que tot i les dificultats per assolir un referèndum pactat “el gran avantatge és que un cop el tens el procés val molt més la pena”. “Tothom l’ha de complir, tothom l’ha d’acceptar, té legitimitat, i no s’hi poden posar obstacles”, remarca qui va ser primer ministre escocès entre el 2007 i el 2014.
Per altra nabanda, Salmond assegura que “molta gent a Catalunya” considera “un exemple d’esportivitat magnífica per part del govern britànic” el referèndum escocès del 2014, però adverteix que “no va arribar de la nit al dia” i que els escocesos van patir diverses negatives abans. “Requereix intents, és difícil, significa potser dècades de frustració”, avisa.
“El que diria als meus amics catalans és, mireu, heu de voler aconseguir el procés. Heu d’evitar el desànim, ser persistents. En un moment, sorgeix la circumstància política que permet fer progressos”, reitera Salmond. “És el que va passar a Escòcia i és el que estic segur que passarà a Catalunya”, afegeix. “Si una cosa és real, com crec que ho són les aspiracions de Catalunya, supera l’examen del pas del temps”, destaca.
 
“Escòcia no és Catalunya, Catalunya no és Escòcia”, afirma l’exprimer ministre escocès, “però no són els països que s’han de comparar, sinó el principi, i les nacions tenen el dret a l’autodeterminació”. Salmond considera que “hauria de ser dins de l’àmbit estatal que s’acordés un procés per expressar l’autodeterminació nacional” i fer-ho amb “mitjans democràtics i pacífics”. “El món seria un lloc molt millor i més amigable si acordéssim jugar amb aquestes normes”, admet, però els estats “no sempre ho fan”.
 
“Li correspon a la gent de Catalunya decidir el seu propi futur, només dic que si es pot aconseguir un procés consensuat és molt més preferible a qualsevol altre opció”, insisteix, preguntat per les reiterades negatives de Madrid a la consulta i l’avís de Catalunya d’optar per la via unilateral. Segons Salmond, no es pot “donar per tancada” la possibilitat d’un acord “per l’actitud de l’administració prèvia” del PP.
 
Tot i que no és l’escenari que desitja, no descarta un reconeixement internacional en cas de DUI. “Depèn de les circumstàncies”, diu, avisant però que en el cas de Kosovo va caldre “un temps substancial”. “El reconeixement, és clar, va arribar amb el pas del temps. Però exemples com el de Kosovo t’indiquen que un procés consensuat, potser és difícil d’aconseguir, però un cop assolit té un gran premi”, una independència sense matisos, que no qüestioni ningú.
 
Salmond explica que no li correspon “dir-li al nou president de Catalunya quines tàctiques ha de seguir”. “Estic segur que serà capaç de veure-les per sí mateix i amb els diputats dels diversos partits a Catalunya”, assegura l’exlíder escocès, que afirma que va trucar Carles Puigdemont el dia de la seva investidura. “Vam tenir una bona conversa, vam compartir experiències humanes, no li vaig donar una recepta per a la política catalana, és cosa seva i dels seus col·legues”, assegura Salmond, que tot i així admet que va dir a Puigdemont que en el seu primer mandat liderava un govern en minoria i va iniciar un procés pel qual havia de “negar-se a desil·lusionar-se”. “Vaig portar una llei pel referèndum al parlament escocès que va ser rebutjada, se’n van riure. Però les circumstàncies van canviar”, recorda.
 
 

Relacionats