Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Àlex Fenoll: ‘Solidaritat no ha de ser una Esquerra bis’

|

- Publicitat -

Fenoll es nega que Solidaritat sigui una formació política com les demés. ‘No podem ser una reedició d’Esquerra, hem de ser diferents, les bases han de tenir la força’, exposa. És per aquest motiu que una de les seves propostes estrella és la separació dels càrrecs públics dels del partit: ‘Vetllaré perquè cap membre de SI visqui de la política. Per això auditaré tots els càrrecs públics de SI (diputats, regidors, etc.). Aquesta auditoria s’hauria de fer abans de prendre possessió dels càrrecs pels quals hagin estat escollits democràticament per la ciutadania i també en acabar els corresponents mandats. Aquestes persones hauran de justificar els possibles beneficis patrimonials que hagin obtingut’, afirma en el seu programa.

Per la seva part Uriel Bertran recorda que ja fa molts anys que defensa la ‘incompatibilitat’ de càrrecs però matisa que les duplicitats contra les quals cal lluitar són entre els càrrecs als governs i els càrrecs als partits que són les que poden ‘fer entrar en contradiccions’. Així, contràriament al que defensa Àlex Fenoll veu molt natural que els representants de Solidaritat a les institucions tinguin responsabilitats al partit. ‘Tots els partits polítics tenen com a president un diputat’, recorda.

Publicitat

Davant de la polèmica generada al voltant del procés congressual i que s’ha visualitzat com una pugna entre la candidatura oficialista i la resta de candidats individuals entre els quals s’hi trobarien persones provinents de l’entorn de Joan Laporta, Uriel Bertran reivindica que ‘a qui més s’ha associat amb Laporta’ han estat justament Uriel Bertran, Alfons López Tena i Isabel-Clara Simó, que formen part de la candidatura Anem per feina, que ha rebut públicament l’aval de Laporta.

Arqué es reivindica com a oficialista
Davant d’aquesta dicotomia entre els candidats oficialistes que integren la candidatura Anem per feina, Anna Arqué alça la veu per reivindicar-se com a candidata oficialista. Arqué puntualitzar que ella es presenta al Congrés d’aquest diumenge perquè les bases de Solidaritat la ‘ratifiquin’ en el càrrec que ja ostenta ‘des del minut zero’ i demana que es tingui en compte que, si hi ha algú que disputa la candidatura a la secretaria nacional de Moviments Ciutadans i temes internacionals, és Isabel-Clara Simó per molt que estigui inclosa dins de la candidatura Anem per feina que aglutina en bona mesura les cares més visibles de la formació fins ara.

Arqué, provinent del moviment de les consultes sobre la independència, militant de DC i persona de l’entorn de Laporta, també ha quedat aïllada de la candidatura conjunta. De fet, reconeix haver-se assabentat de la presentació d’aquesta llista ja el diumenge, quan s’havia exhaurit el termini per a la presentació de candidatures. Segons Arqué, s’havia ‘acordat’ que únicament es presentarien candidatures individuals. En aquest context, lamenta no haver rebut cap trucada de la seva rival a qui reconeix tot el dret a presentar-se. Quant a les perspectives de cara a diumenge creu que tota la ‘legitimitat’ la tenen els adherits i confia que sabran apreciar ‘la trajectòria’ en el càrrec.

En una situació similar es trobaria també Oriol Sallas, candidat a la secretaria nacional d’Acció Municipal, i que tampoc ha estat inclòs en la candidatura conjunta, tot i que per ocupar el càrrec que exerceix de facto no s’haurà d’enfrontar diumenge a cap candidat ‘oficialista’.

Procés ‘natural’
En contra d’aquesta idea de candidatura oculta que ha percebut Arqué, Uriel Bertran defensa que els estatuts de la formació preveuen la possibilitat que es puguin presentar candidatures tant individuals com conjuntes i defuig l’anàlisi de veure-ho com una candidatura en bloc tenint en compte que hi ha dues àrees a les quals Anem per feina no ha presentat cap candidat. Assegura que la candidatura es va teixir de manera ‘natural’ i que un cop totes les persones que s’havien interessat per presentar-se al congrés van haver formalitzat la seva candidatura, aquest grup de persones que ‘comparteixen un projecte’ es van decidir per presentar-se conjuntament.

De cara a diumenge, però, recorda que seran els adherits qui tindran el poder de decisió per escollir quines persones creuen que poden desenvolupar millor cada tasca i recorda que la votació no es produirà en bloc per una llista determinada sinó que s’haurà de fer càrrec a càrrec per una persona determinada.

Quant a la situació d’Arqué que assegura sentir-se candidata a la reelecció en tant que hauria desenvolupat aquestes tasques des de la creació del partit, Bertran li recorda que aquesta àrea ni tan sols havia estat creada i que fins ara ‘ningú tenia cap càrrec executiu definitiu’.

Laporta-aparell
Tot i que en la pugna Fenoll-Bertran hi ha qui hi ha volgut veure una lluita soterrada entre Joan Laporta i el tàndem Tena-Bertran, Laporta ha desautoritzat públicament els moviments de Fenoll i dels altres candidats en contra de la candidatura Anem per feina: ‘Estan utilitzant el meu nom, però no segueixen cap directriu meva. És més, jo votaré per Uriel Bertran i per l’Alfons López Tena.’

Fonts properes al líder de Solidaritat reconeixen que Fenoll es va enfrontar a López Tena durant la campanya electoral i que, des de llavors, les relacions entre l’un i l’altre han estat molt tenses, però insisteixen en què Fenoll ‘va per lliure’ i reiteren que ‘Laporta avala al 100% tant a Bertran com a López Tena. No hi ha ni disputa ni conflicte entre ells’.

Sigui com sigui, Fenoll i Arqué són pràcticament els únics supervivents de l’equip originari de Laporta a Democràcia Catalana. Amb aquest desmarcatge tan públic, Laporta es queda dins de Solidaritat amb només un punt de suport, el del seu cap de premsa i secretari de DC Jordi Finestres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut