Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Ahmed Galai: “Catalunya és un poble i té dret a l’autodeterminació”

Fins a 5 premis Nobel de la Pau han donat suport al referèndum català del pròxim 1 d'octubre i avui, un d'ells, Ahmed Galai, representant de la Lliga Tunisiana pels Drets Humans ha comparegut avui juntament amb el president de Catalunya, Carles Puigdemont per a fer una declaració solemne a favor del dret a decidir.

Redacció
Redacció 04/09/2017
Ahmed Galai ha explicat que quan se li va demanar el suport al referèndum català “no vaig dubtar ni un minut”, ja que el tunisià ha explicat que té “molts amics catalans que ens han donat molt suport”. Ha descrit Catalunya com una terra on hi ha “molts missatges de solidaritat i amistat” i on també “s'ha donat la benvinguda als refugiats”. Fins i tot ha arribat a recordar que el 2009 “vam fer aquí una reunió clandestina que no es podia fer a Tunísia”.
 
S'ha d'acomplir la legalitat internacional
 
Ahmed Galai ha explicat que el dret a l'autodeterminació està regulat als Pactes Internacionals de Drets Humans com també a l'Assemblea General de l'ONU. Ha dit que com que “Catalunya és un poble” hi té plenament dret a exercir-lo. I ho creu per la “la cultura, la llengua i la seva integració que ofereix Catalunya”.
 
Avís a l'Estat espanyol
 
Galai ha avisat l'Estat que si vol ser democràtic “té l'obligació d'aplicar el pacte dels drets humans” i, a més, l'hauria de “protegir i aplicar”. De fet, ha definit l'Estat com a “conservador” per tenir por a les urnes.
 
Una crida d'última hora
 
El tunisià ha volgut recalcar que “la majoria de catalans ha expressat en moltes ocasions i de maneres diferents la seva voluntat d'exercir el seu dret democràtic, i ve de lluny”. A més, ha instat l'Estat que i les seves institucions que “treballin plegats perquè permeti als catalans decidir el seu futur”.
 
La millor solució: les urnes
 
Per acabar, el premi Nobel de la Pau del 2015 ha sentenciar que “les urnes mai s'haurien de considerar un problema ni un conflicte, sinó que són la solució civilitzada als conflictes i l'1 d'octubre no ha de ser una excepció”.