Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Agustí Colomines veu CiU com “un estofat sense acabar de fer” però amb “bons ingredients”

Agustí Colomines prendrà possessió del càrrec de director de la Fundació Trias Fargas el proper 1 de desembre. Això no li impedeix, però, tenir un discurs crític amb l’estat actual de la federació nacionalista, que veu ‘com un estofat sense acabar de fer’, amb ‘molts bons ingredients per ser una bona alternativa’, però ‘desorientada’ i amb la necessitat de ‘credibilitat al seu discurs, que és feble’. Tot i haver defensat en el passat un pacte entre CiU i ERC, Colomines creu que ara és ‘impossible’ i que la ‘carrera sobiranista no té cap sentit’. En una entrevista Colomines aposta perquè CiU pugui articular ‘una majoria suficient per no haver de dependre de ningú’.

Redacció
Redacció 12/11/2007

Colomines ha explicat que ha acceptat el ‘repte’ de dirigir una fundació de caràcter polític perquè pretén que ‘deixi de ser de CDC’, tot i que ja és ‘bastant plural’, i ‘obrir del tot les portes i les finestres i convertir-se en una fundació de reflexió sobre el catalanisme, el seu futur i les necessitats que té Catalunya’.

El nou director arriba amb la voluntat de fer de la Trias Fargas ‘un think tank al servei del que en diuen la refundació del catalanisme’. Colomines, que és independent, serà, doncs, un dels puntals sobre el que se sustentarà aquest projecte liderat per Artur Mas. El també professor d’història contemporània ha dit que ha estat triat per aquesta tasca per la ‘forma desacomplexada’ que té de ‘plantejar les qüestions de tipus teòric i polític del catalanisme’. ‘Ja vaig advertir que compraven tot el paquet’, ha alertat, i que ‘això volia dir que, si en un moment determinat també significava crítiques a Convergència, tampoc passava res’.

El professor d’història contemporània vol obrir la fundació cap als sectors que ‘no estan convençuts’, i no creu necessari fer aquesta obertura cap a ERC. ‘No s’està buscant aquest públic’, perquè ‘ja existeix’. ‘S’ha d’obrir cap a aquells que no veuen en el nacionalisme una alternativa de canvi per a Catalunya i de canvi de la relació amb l’estat’, ha dit.

Colomines considera que ‘la carrera de veure qui és més sobiranista no té cap sentit’, perquè el que és ‘important’ és ‘construir un espai central en el qual es puguin sentir còmodes persones d’ideologies diverses’. Colomines aposta per ‘la construcció d’una part central de gent que està pel canvi, per la sobirania quotidiana, pel dret a decidir’.