Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Agustí Alcoberro vol acostar els immigrants al Museu d’Història de Catalunya

|

- Publicitat -

Doctor en història, professor de la Universitat de Barcelona i escriptor, Agustí Alcoberro està vinculat a aquest museu des de la seva creació el 1996, quan va assumir la direcció de l’àrea d’història contemporània, i durant aquests dotze anys, en què ha col·laborat en diferents activitats i ha comissariat dues importants exposicions, una sobre la caça de bruixes i l’altra sobre la Guerra de Successió.

‘Arribar a dirigir el Museu d’Història de Catalunya representa una oportunitat per aplicar tots els coneixements de més de vint anys dedicats a la investigació històrica, la divulgació, la didàctica i la creació’, tal com comenta Alcoberro, pensant en els nous públics que vol atreure, especialment els immigrants recents, un col·lectiu que pot estar interessat en els continguts del museu i ‘que convé que entenguin la perspectiva històrica’ del país.

Publicitat

Tot i que no hi ha xifres sobre l’afluència de ciutadans d’origen forà, Agustí Alcoberro té la impressió que no freqüenten gaire aquest espai, per on passen cada any 300.000 visitants, la meitat d’ells escolars. En canvi, el que sí s’ha detectat és un creixement de les visites de turistes internacionals, una altra diana en els plans del nou director.

El seu nomenament coincideix amb la recent inauguració de l’ampliació de l’exposició permanent, amb una nova sala que renova els sistemes tecnològics i interactius amb els visitants, un dels reclams del museu des dels inicis, quan la era digital encara no havia calat en la majoria de centres culturals, però que per la seva ràpida caducitat, cal anar modernitzant més sovint, segons reconeix.

Al seu parer, aquesta nova sala dóna el tret de sortida a ‘una línia de renovació important en els pròxims anys’, per la qual ell apostarà amb la intenció d’acostar la història als ciutadans, tenint en compte que és un museu molt ben valorat pels visitants, especialment pels professors i escolars que el visiten, segons els indicadors de qualitat del centre.

Com que el museu compta amb diferents edificis del patrimoni català arreu del territori, com la Seu Vella de Lleida o el municipi de Miravet, Agustí Alcoberro també vol potenciar la relació de la seu barcelonina amb tots els indrets que en formen part, ‘aprofitant més la relació amb el territori per crear sinergies’, i oferir rutes històriques com la de 1714.

Catalunya i Hongria units en una exposició sobre Jaume I

Amb vista al curs vinent, Agustí Alcoberro ha avançat les principals novetats, com la incorporació d’algunes peces originals, que prefereix no concretar, a l’exposició permanent; l’exposició del centenari del Palau de Justícia, organitzada per la Generalitat; una mostra sobre Jaume I, feta en col·laboració amb el Consell Insular de Mallorca, i la primera exposició organitzada amb un país estranger, Hongria.

Es tracta d’un recorregut pel món medieval a partir del casament del rei Jaume I amb Violant d’Hongria, un enllaç propi de l’època que permetrà conèixer una mica millor els acords matrimonials entre territoris, el paper de les princeses i la repercussió geopolítica d’aquests tractes. L’exposició s’inaugurarà la primavera de 2009 a Barcelona i després viatjarà a Budapest.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut