Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Agustí Alcoberro, nou director del Museu d’Història de Catalunya

L’historiador Agustí Alcoberro ha estat nomenat aquest dijous director del Museu d’Història de Catalunya en substitució de Jaume Sobrequés, qui ha cessat en el càrrec. El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, ha agraït a Sobrequés la tasca duta a terme, des de l’any 2000, al capdavant del Museu i ha destacat que ha completat un cicle marcat per la consolidació i creixement del centre. Agustí Alcoberro (Pals, Baix Empordà, 1958), és especialista en cultura de l’Humanisme i del Renaixement, i en els dos grans conflictes bèl·lics de la Catalunya moderna: les guerres dels Segadors i de Successió.

Redacció
Redacció 22/05/2008

Agustí Alcoberro és doctor en Història per la Universitat de Barcelona i professor del Departament d’Història Moderna d’aquesta universitat des de l’any 1994. La seva activitat professional s’ha centrat en tres eixos bàsics: la recerca i la divulgació històriques; la creació literària, i l’elaboració de materials per a l’ensenyament de les Ciències Socials. Ha estat comissari d’exposicions fetes al Museu d’Història de Catalunya, com ara Per bruixa i metzinera o Catalunya i la Guerra de Successió.

Com a historiador, és autor de La Revolució de 1640. Els segles XVI i XVII a Catalunya (1993); Pere Miquel Carbonell: Cròniques d’Espanya (1997), Pirates, corsaris i torres de moros. Passat i present de les torres de Palafrugell i de Mont-ras (1998), Identitat i territori. Textos geogràfics del Renaixement (2000), Miquel Batllori (2000), l’estudi històric L’exili austriacista (1713-1747) (2002) i Pirates, bandolers i bruixes a la Catalunya dels segles XVI i XVII (2004). Va dedicar la seva tesi doctoral a Pere Miquel Carbonell, historiador humanista i la historiografia catalana del segle XV.

A més, ha publicat articles d’història i pedagogia i és assessor de la revista ‘Sàpiens’ i del programa de TV3 ‘Històries de Catalunya’. En l’àmbit de la creació literària, després d’haver publicat diverses obres juvenils, va rebre l’any 1988 el premi Sant Jordi per la novel·la ‘Retrat de Carme en penombra’.