Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

‘Aeroports i poder’

Títol: ‘Aeroports i poder‘ Autors: Germà Bel i Xavier Fageda Editorial: Edicions 62 Col·lecció: Llibres a l’Abast, 404 Pàgines: 198 Any d’edició: 2007 RESSENYA En comptes d’un model de gestió […]

Redacció
Redacció 26/09/2007

Títol: ‘Aeroports i poder
Autors: Germà Bel i Xavier Fageda
Editorial: Edicions 62
Col·lecció: Llibres a l’Abast, 404
Pàgines: 198
Any d’edició: 2007

RESSENYA

En comptes d’un model de gestió aeroportuari amb criteris empresarials objectius i adequats al segle XXI, els diferents governs espanyols han optat fins ara per un model de gestió integrat i sotmès a un control centralitzat. Aquest model ha esdevingut totalment anacrònic, i afavoreix la manca de transparència i l’arbitrarietat en la gestió. I, en última instància, permet subordinar a les prioritats de la capital política, Madrid, el desenvolupament i creixement econòmic dels diferents territoris.

Amb objectivitat i rigor, Germà Bel i Xavier Fageda, professors de la Universitat de Barcelona, fan un repàs exhaustiu dels trets principals de la gestió aeroportuària a nivell local i mundial, analitzen l’impacte econòmic de la ubicació dels aeroports en els territoris concrets i les implicacions de la disponibilitat o no de vols intercontinentals directes, i arriben a la conclusió que Espanya és un dels pocs països al món en què els aeroports són utilitzats com instruments de poder polític. El missatge central dels autors és que cal reformar el model per garantir que els aeroports s’utilitzen com equipaments de transport que donin prioritat al desenvolupament dels seus territoris.

Germà Bel (Terres de l’Ebre, 1963), és catedràtic d’Economia a la Universitat de Barcelona. Cursà estudis graduats d’economia a les universitats de Barcelona i de Chicago. Recentment ha estat professor visitant a Cornell University i investigador visitant a Harvard University. Ha publicat llibres i nombrosos articles en revistes científiques espanyoles i internacionals. És assessor tècnic del Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD). Entre 1990 i 1993 fou assessor del Ministre per les Administracions Públiques i del Ministre d’Obres Públiques i Transport. Entre 2000 i 2004 fou Diputat en el Congrés.Xavier Fageda (Barcelona, 1975), és professor d’Economia a la Universitat de Barcelona. Cursà estudis graduats d’economia a les universitats de Barcelona i de Warwick. Ha estat investigador visitant a Cornell University, Universidad de Las Palmas de Gran Canària i University of British Columbia. Ha publicat contribucions a llibres i diversos articles en revistes científiques i internacionals.

Compra’l a Llibres.cat