Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Multitudinari comiat a Xirinacs

Unes 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han donat l’últim adéu a la figura de l’independentisme Lluís Maria Xirinacs en el funeral que s’ha fet a Santa Maria del Mar i al posterior acte d’homenatge al Fossar de les Moreres de Barcelona. Els assistents han aguantat la forta pluja que ha caigut a la ciutat durant l’acte i han acomiadat el fèretre de Xirinacs amb crits d’independència, a favor de la terra lliure i amb el cant dels segadors. El taüt amb les despulles de Xirinacs es podrà visitar a una capella del Fossar de les Moreres fins aquest dijous a la tarda i nombroses persones ja estan fent cua sota la pluja per entrar-hi.

Redacció
Redacció 16/08/2007

Tant el funeral a l’església de Santa Maria del Mar a Barcelona i l’acte al Fossar de les Moreres han estat organitzats per la Fundació Randa-Lluís Maria Xirinacs, i ha comptat amb la participació de nombroses entitats catalanistes que han volgut retre l’últim homenatge a l’exsenador. A les deu del matí ha començat el funeral en una església plena de gom a gom i on no es podia entrar. De fet moltes persones s’han quedat a la porta o han seguit l’ofici des del carrer.

A primera fila de l’església estaven tant familiars de Xirinacs com representants de la Generalitat, amb el vicepresident Josep Lluís Carod-Rovira, i de diverses formacions polítiques com Felip Puig per CiU, Jordi Portabella per ERC o Dolors Camats per IC-V. A banda i banda del fèretre hi havien ciutadans que han volgut donar el seu últim adéu a l’exsenador, i que quan han anat a combregar han tocat el taüt amb les despulles del desaparegut. Sens dubte el moment més emotiu de l’acte ha estat els quinze minuts d’aplaudiments que els assistents han fet com acomiadament a la figura de Xirinacs.

Un cop ha acabat el funeral a l’església de Santa Maria del Mar s’ha fet l’acte d’homenatge al Fossar de les Moreres. El taüt amb les despulles de l’exsenador ha estat traslladat a una capella situada en aquest mateix indret on hi ha estat fins dijous a la tarda per ser visitat. Mentre el traslladaven s’han sentit crits a favor de la independència i la terra lliure i s’ha cantat els Segadors.

El lloc web Xirinacs.cat recull totes les informacions relacionades amb aquests actes de comiat, i també permet aportar comentaris i missatges sobre la benanada.

Iniciatives paral·leles

Entre d’altres iniciatives paral·leles al comiat de Xirinacs, diverses parròquies han repicat durant 10 minuts alegria als campanars a les 10 del matí, com es va fer amb l’històric comiat de mossèn Cinto Verdaguer.

També corre la iniciativa de penjar una bandera catalana amb un crespó negre als balcons fins l’11 de setembre. Aquest dia, està previst que se li dediqui l’acte del Fossar com a homenatge.