Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

ACPV vendrà reproduccions d’una obra de Tàpies per pagar la multa imposada per la Generalitat Valenciana

El president d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, ha anunciat que l’entitat posarà a la venda reproduccions d’una obra del pintor Antoni Tàpies per pagar la multa de 300.000 euros imposada per la Generalitat Valenciana per no tancar els tres repetidors grans que existeixen al País Valencià i des d’on es distribueix la senyal de TV3 i Catalunya Ràdio. Climent ha destacat que es vol ‘fer participar a tota la societat’ dels Països Catalans davant ‘la gravetat dels fets’, ja que el tancament és un tema que ‘afecta tothom’. Climent ha qualificat la multa com ‘el major atemptat contra la llengua catalana des de la Transició’.

Redacció
Redacció 18/10/2007

Eliseu Climent ha explicat que el passat 11 de setembre la Generalitat Valenciana va anunciar-los que es desestimava el darrer recurs presentat per via administrativa contra la multa per no tancar els repetidors i continuar emetent la senyal de la CCMA al País Valencià. Tot i que encara es pot presentar recurs al Tribunal Superior de Justícia d’aquesta comunitat, no es paralitza l’execució de la sanció, en concret abonar 300.000 euros i cessar les emissions digitals de TVC.

El passat 5 d’octubre acabava el termini pel tancament voluntari dels repetidors, i ara la Generalitat Valenciana haurà d’anar als jutjats de València, Alacant i Castelló a demanar l’entrada forçosa als terrenys privats on estan situats per a precintar les instal·lacions. Climent ha assegurat que aquesta entrada ‘pot ser imminent’, tal com va passar a principis de gener quan efectius de la Guàrdia Civil van intentar tancar el repetidor d’Alacant sense aconseguir-ho per la presència d’unes 400 persones.

Davant aquesta situació Climent ha assegurat que estan ‘en rebel·lia’ i a l’espera de l’ordre judicial, tot i que ‘en cap cas tancarem l’emissió de TV3’ que fa ‘més de 20 anys que duren’ ja que ‘va en contra de nosaltres’. A més, per pagar la multa ha insistit en què ‘volem fer una crida a la societat catalana perquè prengui consciència del problema’ ja que ‘no és un tema només valencià sinó que ens afecta a tots’. Per això ha pres la iniciativa de demanar a Tàpies una obra seva, fer litografies i vendre-la a 10 euros a través d’associacions, entitats, sindicats o fins i tot partits polítics, com IC-V o CiU, ‘perquè els seus afiliats les comprin’. L’objectiu és aconseguir entre 150.000 i 200.000 aportacions per fer front a la multa.

Acompanyat de nombroses cares conegudes de TV3, Eliseu Climent ha explicat que l’objectiu d’aquesta proposta, que també és presentarà a Mallorca, és aconseguir la implicació de la societat catalana i que en una festa es llegirà el nom de tota la gent que aporti diners. De moment també s’està en converses per saber si PSC i ERC se sumen a la iniciativa que Climent ha recordat que ‘no és nova’ ja que l’any 1974 es va demanar també amb una obra de Tàpies diners per pagar una multa de 500.000 pessetes ‘per cantar els Segadors i la Internacional’ durant la cerimònia dels Premis Octubre.

Sobre el procés negociador iniciat pels governs català i valencià per impedir aquest tancament, Climent ha ironitzat dient ‘que continuen negociant però el tema va cap endavant’, i ha insistit en què ‘és una campanya trista’ ja que ‘els hereus de Franco’ han posat ‘una multa contra la seva llengua’. El pròxim dia 20 quan acaba el termini per pagar la multa presentaran un aval bancari. També s’ha destacat que uns 400 ajuntaments han demanat que no es tanqui els repetidors i que ha Catalunya la crida per fer aquestes aportacions la fan els expresidents Jordi Pujol i Pasqual Maragall i els abats de Poblet i Montserrat. La Generalitat Valenciana vol donar a La Sexta la senyal analògica d’emissió en aquesta comunitat de TV3 i Canal 33.