Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

La Generalitat Valenciana en contra de la reciprocitat entre TV3 i Canal 9

La reacció de la Generalitat Valenciana a les mocions del Congrés i el Senat per tal que finalment es faci efectiva la reciprocitat entre TV3 i Canal 9 no s’han fet esperar. El vicepresident de la Generalitat Valenciana, Vicente Rambla, ha assegurat que ‘és inadmissible’ que els socialistes considerin el País Valencià i Catalunya un lloc on es comparteix la mateixa llengua, ja que aquest va ser l’argument perquè s’aprovessin les mocions per a la reciprocitat. En aquest mateix sentit, Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha emès un comunicat en el que demana un posicionament ‘clar’ del Govern espanyol i que es prenguin ‘mesures concretes i efectives que no depenguen de l’aprovació del Govern valencià’. ACPV argumenta que ‘els fets demostren que qualsevol proposta que depenga de la decisió del Govern valencià no serà cap solució real’.

Redacció
Redacció 15/02/2009

Segons el dirigent popular, l’Estatut d’Autonomia del País Valencià ‘estableix que el valencià és la llengua del nostre poble, forma part dels nostres sentiments’. Rambla ha advertit que ‘de cap de les maneres tolerarem l’homologació amb la llengua catalana’. Sobre això, Rambla ha demanat al líder socialista valencià Jorge Alarte ‘quina opinió li mereix la votació dels seus companys de Congrés sobre una cosa que estava clarament superada, ja fins i tot estatutàriament, a la Comunitat Valenciana?’

El Congrés dels Diputats va aprovar aquest dijous una moció presentada per ERC, amb una esmena pactada amb el PSOE, en què s’insta el govern espanyol a normalitzar l’emissió de TV3 al País Valencià i la reciprocitat de Canal 9 a Catalunya abans d’acabar aquest any.

La moció reclama que s’adoptin mesures i que es promoguin els acords tècnics i legals necessaris per fer efectiva l’emissió de TV3 al País Valencià i de Canal 9 a Catalunya d’acord amb el principi de reciprocitat abans de finalitzar l’any.

Tot i això, ACPV adverteix que totes dues mocions parteixen de la premissa que les possibles ‘mesures i acords necessaris’ s’han de prendre d’acord amb ‘el principi de la reciprocitat’ però creuen que ‘qualsevol proposta que depenga de la decisió del Govern valencià no serà cap solució real’. És per això que demanen ‘un pronunciament clar del Govern espanyol, mesures concretes i efectives que no depenguen de l’aprovació del Govern valencià i la continuïtat de la mobilització social’.