Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Acord unànime de la UE per impulsar una ‘refundació global del capitalisme’

|

- Publicitat -

El pessimisme a les borses ha obligat el vicepresident segon del govern espanyol i ministre d’Economia, Pedro Solbes, a demanar paciència, ja que ‘la confiança no es recupera d’un dia per l’altre’. ‘Aquests processos no són lineals no automàtics, però les mesures que hem adoptat són prou importants com per tornar a la normalitat en un temps raonable’, ha defensat Solbes, que participa en la cimera de caps d’estat i de govern de la UE d’aquest dimecres i dijous a Brussel·les.

Sarkozy ha reclamat mesures urgents contra els ‘hedge funds’ i ‘els forats negres dels paradisos fiscals, que no poden seguir existint’. ‘No hi pot haver zones grises’, ha advertit el president de torn de la UE, que també vol revisar ‘de dalt a baix’ els sistemes de remuneracions dels alts executius dels gegants financers, perquè no incentivin la presa de decisions imprudents i a curt termini.

Publicitat

La Comissió Europea ha proposat als governs europeus que apugin la garantia dels dipòsits bancaris en cas de fallida fins a 50.000 euros, primer, i fins a 100.000 d’aquí a un any. I, a més, els ha reclamat que redueixin només a 72 hores el temps màxim en què haurien retornar els estalvis, a diferència del marge actual d’entre tres i nou mesos. Als Estats Units aquest límit és de només 28 hores. La UE ha acordat, d’altra banda, revisar les normes comptables vigents per eximir als bancs de l’obligació d’anar devaluant els seus actius en funció del seu valor de mercat. Així, els 27 pretenen alleujar les conseqüències de les turbulències a les borses en les entitats europees i facilitar que aquestes puguin competir en igualtat de condicions amb els bancs dels Estats Units.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut