Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Acord perquè les ONG catalanes accedeixin definitivament al 0,7% de l’IRPF

|

- Publicitat -

Aposta per la territorialització

Ridao ha afirmat que la ‘rectificació a mitges‘ del govern espanyol ‘no va satisfer ningú’, i ha afirmat que el que planteja la seva iniciativa és ‘un canvi de model’ que ‘mira al futur’. L’acord, ha dit, ‘suposa posar el marcador a zero de cara a la convocatòria del 2009’ i impulsa un model ‘plenament territorialitzat’ i ‘respectuós’ amb la realitat de les ONG d’arreu de l’Estat. ‘Ens sembla un acord molt satisfactori, potser fins i tot històric’, ha dit, que ‘tanca’ el tema de la territorialització de l’IRPF’.

Publicitat

En aquest mateix sentit, es van manifestar les entitats de la Tercera Taula del Sector Social que van recordar que Catalunya és la Comunitat Autònoma que més aporta en la casella de fins socials i denunciaven la manca de retorn d’aquests diners. Per això, també van apostar per la territorialització, proposant que la Generalitat gestioni el 50% dels ingressos. Fins i tot han arribat a reclamar que les ONG catalanes rebin un mínim d’entre 37 i 53 milions d’euros.

El contingut de l’acord

L’acord estableix que el govern espanyol introduirà a la convocatòria de l’any 2009 una major participació de les Comunitats Autònomes en el procés de repartiment de fons ‘amb l’objectiu de facilitar aquest escenari futur’. En concret, el govern haurà ‘d’incloure’ al model les ‘entitats d’àmbit local i autonòmic d’acord al principi de proximitat i acció social’. També haurà ‘d’atendre els criteris de població desfavorida, índex de pobresa o taxa d’immigració’; i ‘atorgar a la Conferència Sectorial d’Assumptes Socials la determinació amb caràcter obligatori dels programes que siguin subvencionables’. L’últim punt de l’acord estableix que el govern espanyol atribuirà ‘caràcter determinant’ als informes elaborats per les Comunitats Autònomes sobre l’admissibilitat de projectes que presenten les entitats del seu àmbit territorial respectiu’.

Per tot plegat, el text que s’aprovarà aquest dimarts en ple insta el govern espanyol a crear un ‘nou model d’ajudes’ amb càrrec al 0,7% de l’IRPF amb l’objectiu d’incorporar-hi una ‘dimensió autonòmica plena’ i fer que les ajudes socials ‘tinguin com a prioritat la millor protecció i cobertura a les persones que es troben en una situació més desafavorida’. Aquest nou model haurà ‘d’enfortir les estructures i xarxes associatives de les ONG a nivell autonòmic i estatal’ i ‘incrementar progressivament els recursos totals destinats a aquestes ajudes’.

Segons ha explicat Ridao, l’acord s’ha assolit després d’una setmana de negociacions amb el Ministeri, la vicepresidència del govern espanyol i el PSOE, a més de CiU, que ja va presentar una iniciativa en aquest sentit. Gràcies a aquest acord, ha explicat, no tan sols es posa el ‘comptador a zero’ de cara al 2009, sinó que s’estableix ‘un canvi de model plenament territoralitzat i respectuós amb les competències autonòmiques i amb l’univers de les entitats que treballen en l’àmbit social’. A més, ha apuntat, les Comunitats Autònomes ‘tindran un paper determinant en la designació dels projectes i programes objectes de subvenció’ i ‘evitarà la discrecionalitat que fins ara ha imperat’ en aquest camp.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut