Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

ACORD pel full de ruta

Els partits i la societat civil independentista acorden un document, sense fer soroll i amb la premsa despistada amb el debat sobre llistes unitàries, on es diu que l’objectiu és el d’iniciar “[…] un procés de transició democràtica perquè Catalunya esdevingui un Estat independent […]”. Els partits es presentaran amb un primer punt que serà “pronunciament favorable a la independència de Catalunya”.

Redacció
Redacció 30/03/2015

El document diu que les eleccions del 27 de setembre tindran caràcter plebiscitari i serviran com a mecanisme legal per fer el referèndum que Espanya va impedir. El resultat serà de lectura fàcil i això permetrà “l’exercici del mandat corresponent”. El preacord, a més d’expressar que hi haurà un punt compartit que advocarà explícitament pe la independència de Catalunya, parla de la voluntat de regeneració i de preservar l’eix social del país.

El desenvolupament del Procés

El text del preacord estableix 10 mesos per redactar una nova Constitució, mitjançant un mecanisme participatiu, que s’anomenarà “Convenció Constitucional Catalana”. El text final s’haurà de referendar per la ciutadania de Catalunya. El nou govern invertirà el temps en acabar de crear i posar en funcionament les estructures d’Estat pendents.

DUI

El preacord a què han arribat deixa clar que recollint el mandat de les eleccions hi haurà una “declaració sobiranista inicial, com a anunci i inici del procés cap a la proclamació del nou Estat, o República Catalana”, en altres paraules, la Declaració Unilateral d’Independència prèvia a la proclamació del nou Estat. El document explicita clarament que el procés iniciat el 27 de setembre es culminarà en un màxim de 18 mesos. Al final d’aquest període, el referèndum vinculant marcarà la proclamació definitiva de la independència. Enmig, hi haurà espai per iniciar la negociació amb l’Estat espanyol sobre el repartiment d’actius i passius, i l’obertura de les negociacions amb les instàncies internacionals per al reconeixement del nou Estat.

Comunicat de l’ANC

En un comunicat difós per l’ANC, s’explica que aquest document encara està en fase de negociació amb la CUP, i també amb MES, que ha expressat que acabarà de fixar la seva posició en el consell polític del 17 d’abril. També conclouen que aquest preacord serà una realitat en el moment en què el president Mas convoqui les eleccions del 27S formalment.