Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Acord catalano-finlandès en tecnologia i innovació

Catalunya tindrà un cònsol tecnològic a Finlàndia que fomentarà les relacions empresarials entre els dos països. El conseller d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, ho ha plantejat aquest dimarts als responsables de la xarxa finlandesa de centres tecnològics Technopolis i l’oferta ha estat ben rebuda. Cal determinar quina persona ocuparà el càrrec, però, d’entrada, el Govern ja ha deixat clar que serà una persona eficient en l’àmbit de la tecnologia i la innovació, que estigui arrelada a Finlàndia i conegui la realitat empresarial catalana. La tasca del cònsol tecnològic serà afavorir les relacions empresarials entre els dos països en l’àmbit de les tecnologies i la innovació.

Redacció
Redacció 20/06/2007

La visita que ha fet el conseller Huguet a Technopolis, el parc científic d’Hèlsinki dedicat a la recerca d’alta tecnologia i a l’educació de negoci, ha obtingut com a resultat un principi de col·laboració entre els dos països en l’àmbit de la tecnologia i la innovació. Després d’intercanviar impressions sobre les empreses catalanes i finlandeses, el dirigent català i els responsables del ram d’aquest país nòrdic han acordat una via per començar a treballar conjuntament en projectes concrets de futur.

La fórmula serà a través d’aquest cònsol tecnològic que, des de Finlàndia, recollirà la informació que es generi en l’àmbit empresarial tan català com finlandès. La seva missió principal serà fomentar les relacions entre aquests dos països, però, també propiciar que empreses catalanes puguin obrir mercat a Finlàndia. Huguet ha explicat que Technopolis ja els ha avançat que posarà a disposició de l’empresariat català els seus centres de tecnologia per afavorir aquestes relacions.

A punt de signar un Pacte Nacional per la innovació a Catalunya, Huguet ha volgut conèixer el model finlandès i, en aquest cas, ha aconseguit també arrencar un acord perquè es pugui extrapolar, en la mesura del possible. La visita del conseller a Finlàndia, de fet, ja tenia per objectiu prendre mides al model de governança nòrdica i començar a experimentar en els camps de la tecnologia i la innovació perquè, a la llarga, Catalunya també pugui tenir un model d’excel·lència en aquest àmbit.

A més de la visita a Technopolis, avui Huguet, juntament amb el vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el conseller d’Educació, ha participat en un acte sobre el model finlandès d’innovació i Catalunya, a la Confederació d’Indústries Finlandeses, a Hèlsinki. Aquest marc també ha servit a la delegació empresarial catalana que aquest dies acompanya la delegació institucional en el seu viatge a Finlàndia per començar a establir vincles amb els seus homòlegs nòrdics i intentar obrir vies de negociació.

En aquesta trobada, Carod ha postulat Catalunya com ‘un ‘partner’ interessant’ per a Finlàndia, al sud d’Europa, pel seu nivell de desenvolupament econòmic en aquesta àrea, en ser líder a l’estat espanyol i tenir un potencial similar al de molts països de la Unió Europea, ‘amb un teixit empresarial dinàmic i internacionalitzat’.

Precisament per aquestes relacions i pel què poden donar en el futur els contactes d’aquest viatge oficial de Carod i els consellers Huguet i Maragall a Finlàndia, el vicepresident ha defensat avui aquesta estada. Sota el teló d’una senyera, Carod ha volgut replicar les darreres declaracions del líder del PPC, Josep Piqué, sobre aquesta qüestió, deixant clar que ‘no deixaran de fer el què hagin de fer’ perquè ‘seria ridícul que l’executiu no pogués tenir la seva pròpia política exterior, en l’àmbit en què li correspon’. Tanmateix, Carod ja entén que ‘algú que ha ocupat un càrrec en el gabinet d’Aznar li pugui molestar que Catalunya aprofiti la seva política exterior’.

Per la seva part, el conseller d’Educació, Ernest Maragall, s’ha entrevistat avui amb el rector de l’Acadèmia Sibelius, Gustav Djupsjöbacka, a la seu central d’aquesta prestigiosa institució a Hèlsinki. El conseller i el rector han acordat iniciar una relació de col·laboració entre el Departament i l’Acadèmia, en vistes a fomentar estades d’alumnes i professors, tant a la capital finlandesa com a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), a Barcelona.

Maragall ha elogiat l’autonomia amb què treballa aquest centre i, per extensió, la gran majoria dels centres educatius finlandesos, així com la qualitat del procés de formació dels seus mestres i el seu model organitzatiu, ancorat en el model local. Aspectes que Maragall, en la mesura que sigui possible, vol anar traslladant al model català.