Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

Acció Cultural suspèn la nit literària de la 40a edició dels Premis Octubre

L’editor i president d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, ha comunicat que enguany no se celebrarà la tradicional Nit dels Premis Octubre, cerimònia de lliurament dels guardons literaris amb una festa que reuneix el món intel·lectual, polític i social dels territoris de parla catalana. Així ho ha avançat aquest dimarts durant el transcurs de la roda de premsa de presentació d’aquesta 40a edició dels guardons. Climent ha remarcat però que es tracta d’una mesura ‘provisional’ de ‘restriccions’ fins que l’entitat es recuperi econòmicament de les despeses per les sancions del govern valencià a causa les emissions de TV3 i la campanya per dur a terme la ILP Televisió Sense Fronteres.

Redacció
Redacció 20/09/2011
L’editor ha aclarit que és la tercera vegada que els Premis Octubre no celebren la tradicional Nit Literària en els seus 40 anys d’història. La primera, l’any 1982, a causa de la tràgica ‘riuada’ a Alzira (Ribera Alta) i la segona als anys 90 per problemes amb el govern d’Eduardo Zaplana. 
 
Climent ha apuntat que aquesta vegada la causa és ‘la situació a la qual l’antic president de la Generalitat Valenciana ens ha dut’ i ha assenyalat que la reacció de la ILP Televisió Sense Fronteres va obligar l’entitat ‘a fer uns esforços superiors a la casa’. 
 
El president d’ACPV ha afegit que les multes per les emissions de TV3 al País Valencià encara resten per pagar i ha xifrat en uns 400.000 euros l’import al qual encara ha de fer front l’entitat, que hauria pagat un 50% del total. 
 
‘El que l’antic president volia ho ha aconseguit però només en part i de manera temporal, continuarem igual i més l’any que ve però enguany hem de fer una petita restricció’, ha dit Eliseu Climent en roda de premsa.
 
L’editor ha celebrat que la 40a edició dels Premis Octubre hagi augmentat en participació en gairebé totes les categories. Així, al Premi de Narrativa Andròmina s’han presentat 35 nove·lles per les 19 de l’any passat; al Premi d’Assaig Joan Fuster, concorren 13 original pels vuit de l’any anterior. L’única categoria que ha minvat en participació ha estat el Premi de Poesia Vicent Andrés Estellés que passa a tenir 36 composicions de les 40 que varen participar l’any 2010. 
 
Els guardonats es donaran a conèixer la setmana del 25 al 30 d’octubre com a cloenda de la setmana de congressos. 
 
Teories de la conspiració i Dones 3.0 
 
Sobre teories de la conspiració i de com el món de la cultura les ha tractat i analitzat versarà el congrés ‘Spectra /4’, coordinat per Emili Payà. Enguany, se centrarà principalment en dos aniversaris, el 10e aniversari de l’11-S i els 25 anys de l’accident de Txernòbil amb conferències, projecció de documentals i films. 
 
En aquest sentit, Emili Payà ha destacat la visita de Floris Kaayk per primera vegada a l’Estat espanyol amb una breu retrospectiva dels seus treballs i la projecció del curt ‘Metalosis maligna’ o Mark Pinkington, que presentarà un llibre sobre el fenomen Ovni. 
 
‘Spectra/4’ també comptarà amb la projecció de documentals com ‘Radiofòbia’ o ‘Chernobilya’ i la visita d’Alex Mendibil per exposar les seves experiències a la zona de l’accident 25 anys després. 
 
El tradicional congrés de mitjans de comunicació estarà dedicat enguany a com les noves tecnologies influeixen en la construcció de gènere. Sota el nom de ‘Dones 3.0’ s’abordarà ‘la contribució de les dones a dissenyar el nostre món virtual’, segons que ha apuntat la coordinadora Núria Cadenes. 
 
Cadenes ha afegit que l’objecte del congrés és analitzar aspectes com la conquesta de les dones en un espai tradicionalment masculí, el sexisme a Internet i als videojocs o la identitat virtual i la construcció de gènere. 
 
Destaca la presència de l’escriptora Isabel-Clara Simó i l’activitat amb el videojoc ‘Exquisit’, adreçat al públic femení però ‘amagant-ne l’etiqueta, com si fos negatiu’, ha aclarit Cadenes. La coordinador ha explicat que aquests videojocs destaquen per tenir ‘menys competició i més complicitat’.