Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

Abús del .cat

L’èxit del domini .CAT també té la seva cara negativa, sobretot en els abusos que en fan algunes companyies espanyoles. Així, segons la normativa del .CAT i per evitar registres […]

Redacció
Redacció 24/07/2007

L’èxit del domini .CAT també té la seva cara negativa, sobretot en els abusos que en fan algunes companyies espanyoles.

Així, segons la normativa del .CAT i per evitar registres procedents d’altres països i amb d’altres finalitats, cal que la web que registra el domini tingui, com a mínim, una versió en català.

Però la realitat ens mostra importants violacions d’aquesta normativa. www.vols.cat, per exemple, redirecciona cap a la versió espanyola del portal de viatges eDreams, amb seu a Barcelona, però sense el més mínim rastre de versió en català a la vista. Això sí, són cosmopolites: tenen versions en anglès, francès, italià i portuguès.

www.viatges.cat també redirecciona a la versió espanyola d’eDreams.

Hi ha més casos d’aquestes violacions de la normativa: la llibreria de viatges Altair, per exemple: www.altair.cat t’envia cap a l’única versió del web de la llibreria, en espanyol, claro está.

Des del directe!cat denunciem aquests abusos de la normativa, que sembla seguir a la Generalitat de Catalunya pel què fa al laisser faire en l’etiquetatge en català. Si cal posar-se durs, ens hi posem, però els titànics esforços per aconseguir el domini propi no poden acabar amb espanyolistes ocupant il·legalment les URLs catalanes.
Per altra banda, ens hem fixat que algunes empreses utilitzen el .CAT només per “redirigir” els usuaris cap a la seva web, que tenen, com sempre, sota domini .COM o fins i tot .ES. Conclusió: només el volen per quedar bé de cara a la galeria.