Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

A sou de rei

Moltes vegades hem parlat dels pressupostos de la casa reial, totalment desproporcionats. Enguany, després d’una pujada per sobre l’IPC, el obscurs pressupostos dels borbons -que sembla que aviat hauran de […]

Redacció
Redacció 14/11/2007

Moltes vegades hem parlat dels pressupostos de la casa reial, totalment desproporcionats. Enguany, després d’una pujada per sobre l’IPC, el obscurs pressupostos dels borbons -que sembla que aviat hauran de finançar un divorci- arribaven als 8,66 milions d’euros, tot i que la fortuna personal del monarca s’enfila als 1.790 milions d’euros.

Dit d’una altra manera, el Borbó cobra, per renegar maleducadament a cimeres internacionals, 24.000 euros diaris, és a dir, més del que cobra un mileurista cada hora. O formulat d’una manera encara més explícita: el monarca cobra en un sol dia el doble del què cobra un mileurista en un any.

Ho ha explicat Joan Puig al Congrés, quan ha defensat la tradicional esmena als Pressupostos Generals de l’Estat espanyol que demana que es rebaixi l’assignació a la Casa Reial, transformant-la en un sou equivalent al del president del Govern.

El rei, pel simple fet de ser  rei, cobra 100 cops més que el President del Govern. I ni ha de fer debats de política general, ni es desplaça a les zones amb conflictes ni, per descomptat, ha de fer mèrits cada quatre anys perquè els espanyols li renovin la confiança.

És rei, i per aquesta providència divina manté privilegis feudals en l’era de la cibernètica.