Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

“A mesura que el català es va normalitzant a la xarxa, apareixen les mateixes amenaces que al món no virtual”

Softcatalà és l’associació sense ànim de lucre que més ha fomentat l’ús del català a la informàtica, internet i les noves tecnologies. El Directe!cat ha entrevistat a un dels seus membres actius, en Jordi Mas, que ens explica quins són els reptes que afronten davant dels canvis constants que experimenta el sector. Per Mas, un dels objectius més importants que tenen entre mans és aconseguir un “marc legal” perquè “hi ha molts usuaris que, des de la bona voluntat, tradueixen programes al català trencant l’acord de llicència” i també, perquè determinades accions de “pedagogia” siguin protegides com la que es va fer a Apple que va donar lloc que aquesta empresa perseguís “legalment als que han fet traduccions a l’euskera”.

Redacció
Redacció 19/11/2008

Jordi Mas, a més a més, proposa a l’administració pública que “utilitzin programari en català” perquè gràcies al “seu poder de compra” si utilitzessin programari lliure podrien exercir “una pressió important sobre els fabricants de programari comercial per exigir versions en llengua catalana”. Mas recorda que “empreses com Microsoft han entès, amb l’ajuda d’una pressió molt forta de la societat civil, que cal treballar en català a Catalunya, malgrat que les traduccions encara siguin parcials”.

L’octubre d’enguany Softcatalà va celebrar els seus deu anys de vida i a principis de novembre l’organització va presentar el seu nou web, després de més de sis anys, amb un disseny inspirat en l’obra de l’arquitecte Gaudí. Els aspectes col·laboratius han tingut molt de pes en el disseny del nou lloc web, que utilitza programari lliure com el MediaWiki, el mateix que utilitza la Viquipèdia com a gestor principal de continguts i que permet l’edició col·laborativa de contingut. Segons dades del Google Analytics, de gener a novembre de 2008, Softcatalà ha tingut una mitjana mensual de 396.000 visitants únics, 930.000 visites i 3,5 milions de pàgines vistes, el que el situa entre els llocs web més populars en llengua catalana.