Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Nova ofensiva judicial de l’Estat contra Catalunya

Bombardeig judicial de l'Estat espanyol contra Catalunya. Per una banda, el TC ha comunicat avui al Govern català la impugnació del decret de canvi de nom d'Exteriors i li dóna 10 dies per fer al·legacions. L'Estat addueix que la Generalitat incompleix la suspensió cautelar de les atribucions del Departament dictada el 16 de febrer. D'altra banda, el Suprem que nega la invasió competencial de l'Estat sobre la Generalitat en la gestió del 0,7% de l'IRPF. 

Redacció
Redacció 17/03/2016

Oposició del Govern sobre el 0,7% de l'RIPF

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha rebutjat aquest dijous a la tarda la sentència feta pública pel Tribunal Suprem (TS) que desestima el recurs de la Generalitat contra la convocatòria de subvencions per part de l'Estat a través dels fons del 0,7% de l'IRPF. Així, considera que el Suprem ha fet una sentència “política” per “afavorir l'estratègia recentralitzadora” del govern espanyol. És la primera sentència d'aquest litigi que no dóna la raó a la Generalitat, i el govern espanyol ja ha anunciat que l'aprofitarà per convocar les subvencions el més aviat possible.

Indignació del tercer sector

El tercer sector català veu “inadmissible” la sentència del Suprem sobre el repartiment dels fons del 0,7% de l'IRPF. Les entitats titllen de “trampa jurídica” que l'Estat eliminés el concepte d''assistència 'social' de les bases de les subvencions. 

El TC impugna el canvi de nom d'Exteriors

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat traslladar a la Fiscalia i a la Generalitat de Catalunya de l'incident d'execució de providència que l'advocat de l'Estat va presentar l'11 de març contra els decrets de la Generalitat 202/2016 de canvi de nom de la conselleria d'Exteriors i 213/2016 que adscriu a aquest Departament la Secretaria d'Afers Exteriors i de la UE. El TC dóna deu dies a les parts perquè formulin les al·legacions que estimin oportunes. L'Estat impugna els dos decrets adduint que incompleixen la suspensió cautelar de les funcions del Departament d'Exteriors que el TC va dictar el 16 de febrer en admetre a tràmit un conflicte de competència contra la creació de la conselleria de Raül Romeva.