Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1101
La República

‘A España servir hasta morir’

La inscripció ‘A España servir hasta morir’ que es podia llegir a la Serra de Santa Engràcia, al costat de l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials de l’Exèrcit de Talarn (Pallars […]

Redacció
Redacció 05/03/2009

La inscripció ‘A España servir hasta morir’ que es podia llegir a la Serra de Santa Engràcia, al costat de l’Acadèmia General Bàsica de Suboficials de l’Exèrcit de Talarn (Pallars Jussà), i que havia estat esborrada per ordres de l’exministre de Defensa, José Bono, ja es pot tornar a llegir.

Segons publica El Confidencial Digital sembla ser que l’última promoció va restituir la frase amb motiu de l’acte d’entrega del seu títol de sergents. Ara no l’han escrit amb calç sinó que han optat per fer-ho amb paper.

Tant Convergència i Unió (CiU) com Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) havien demanat que el Govern retirés aquesta inscripció. ICV també va demanar que es fes un inventari d’inscripcions militaristes per procedir a retirar-les de l’espai públic. Paradoxalment, el text es va retirar per motius ambientals.

Asseguren que Bono va admetre en ‘cercles privats’ que es penedia d’haver donat l’ordre de retirada de la inscripció perquè ‘desconeixia la realitat del lema i allò que realment significava’.

En aquell moment, la decisió no va passar inadvertida a l’Espanya profunda i mitjans com l’ABC i La Razón van fer-se ressò de l”estupidesa’ que ‘acaba amb la tradició que les promocions complien de pujar a la muntaña a netejar les lletres’.

Així ha quedat la cosa.

imatge