Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

80 denúncies per delictes urbanístics i ambientals a terres gironines

|

- Publicitat -

D’ençà que es va crear la fiscalia especialitzada en Medi Ambient a les comarques gironines, el degoteig de casos que hi arriben no para de créixer. L’any 2007, la fiscalia va incoar 76 assumptes, mentre que l’any passat aquesta xifra ja va arribar als 80 casos.

Enrique Barata comenta que, cada cop que arriba una denúncia o bé un atestat, la fiscalia ‘obre una investigació per determinar si hi ha o no indicis de delicte’. De tots els assumptes que van entrar l’any passat a la fiscalia, n’hi ha divuit que encara es troben en tràmit o s’estan investigant.

Publicitat

Pel que fa als 62 casos resolts, 48 han acabat en arxiu i els catorze restants, en querelles criminals (dos casos) o bé en denúncies presentades als jutjats. Una de les querelles fa referència a un delicte contra la ordenació del territori, i l’altra s’ha obert per un delicte contra la flora i la fauna.

Si es mira el gruix d’assumptes per tipologies, més d’una tercera part (29 denúncies) fan referència a delictes urbanístics. Segons concreta Barata, dins aquest grups s’hi inclouen construccions il·legals en zones protegides i en parcs naturals –com el del Cap de Creus- i casos de prevaricacions.

Pel que fa als casos restants, quinze fan referència a delictes contra el Medi Ambient (abocaments incontrolats de residus, runa o deixalles), disset a delictes contra la flora i la fauna, disset més a delictes per incendis i, els dos últims, a altres tipologies. El fiscal especialitzat en la matèria ha ressaltat, precisament, que durant el darrer any han anat en augment els casos per cacera d’aus protegides o per incendis, ‘sobretot per guspires procedents de línies elèctriques, de les quals se n’ha investigat el manteniment per veure si era correcte’.

Més control dels ajuntaments

Enrique Barata també ha explicat que ara, cada cop més, els ajuntaments controlen les construccions als seus municipis ‘amb major diligència’. El fiscal indica que ‘els assumptes urbanístics són competència dels ajuntaments i ara les administracions porten a terme un control més eficaç’, tot i que afegeix que aquest ‘encara no arriba al que és desitjable’.

Per aquest motiu, el fiscal demana als Ajuntaments que no s’adormin i facin els deures. En aquest sentit, indica que quan un consistori detecti que s’està aixecant una obra sense permisos, el que cal ‘és que paralitzi les obres i imposi una sanció’. Així, segons indica el fiscal, ‘si hi ha una inspecció més directa dels ajuntaments, serien molt pocs els delictes urbanístics que ens arribarien’.

En paral·lel, durant l’any 2008 ja han començat a sortir algunes sentències de casos que s’havien tramitat anteriorment. Entre aquestes, hi ha per exemple una condemna de sis mesos per a un constructor que havia aixecat una edificació a Cistella (Alt Empordà) i el cas de l’home que va provocar un incendi a les Pedreres de Girona o sentències. ‘Ara es comença a veure la feina feta per la fiscalia en matèria de protecció del medi ambient i d’ordenació del territori’, ressalta.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut