Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

8 milions d’euros per a pipes

Sempre hem lamentat que el pressupost de la Casa Reial espanyola sigui tan poc transparent, ja que als privilegis jurídics feudals de que disposen cal afegir-hi la capacitat de fer […]

Redacció 07/01/2008

Sempre hem lamentat que el pressupost de la Casa Reial espanyola sigui tan poc transparent, ja que als privilegis jurídics feudals de que disposen cal afegir-hi la capacitat de fer i desfer i d’administrar amb impunitat els 8,66 milions d’euros que tenen pressupostats els Borbons.

El que resulta curiós d’aquesta xifra és que veient despeses paral·leles ens adonem que aquests 8 milions d’euros van directament a la butxaca del Borbó, ja que la resta de possibles despeses són cobertes a través de mil i una partides ocultes als pressupostos.

Així i tal com explicava el diari Público aquesta setmana, de les poques partides que se saben directament destinades a la Casa Reial hi ha els 6 milions d’euros que el Ministeri d’Administracions Públiques destina com a “Apoyo a la gestión administrativa de la jefatura del Estado” i que va destinat a pagar els centenars de funcionaris, secretaris, membres de la seguretat i encarregats de protocol de Can Borbó.

Malgrat el gran ocultisme en les partides destinades a la Casa Reial, sabem que els serveis de seguretat que protegeixen a tota l’estirp -ex-marits i familiars propers inclosos- els paga Interior, el manteniment de Iots i Palaus, llum, aigua i gas inclosos, els costeja Patrimoni, i els constants viatges a l’estranger els paga el Ministeri d’Exteriors. Què es paguen ells, doncs?

Els 8 milions llargs d’euros destinats al monarca deuen ser, doncs, per comprar pipes, invertir i pagar els vicis a la nostra estimada reialesa.