Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

70 membres de l’ACVOT demanen la baixa com a socis de l’Associació de Víctimes del Terrorisme

Uns 70 membres de l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT) han demanat que se’ls doni de baixa de l’Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) i que per tant se’ls retorni el seu expedient com contempla la Llei de Protecció de Dades. Aquestes peticions, que se sumen a les de la Junta Directiva de l’ACVOT, s’han fet perquè ‘AVT no ha donat cap resposta psicològica ni jurídica a aquests socis que tenen a Catalunya en el darrer any’, segons ha explicat el president de l’ACVOT Santos Santamaria, que ha remarcat que en cap moment ‘tenim cap intenció d’anar contra l’AVT’ sinó que les víctimes ‘són lliures d’escollir on volen rebre aquest tipus d’atenció’.

Redacció
Redacció 25/04/2008

Davant d’aquesta petició els representants de l’associació catalana demanen a l’AVT ‘que no inflin les xifres’ de víctimes a les que representen quan reclamin ajudes ja que ‘una part corresponen a aquestes que es donen de baixa’. Santos Santamaria ha explicat que l’ACVOT es va constituir l’any 2003 perquè les víctimes catalanes no tenien cap suport des de l’associació estatal, i per això es va decidir crear una entitat autonòmica que donés resposta a les necessitats dels afectats pel terrorisme així com buscar noves víctimes.

En aquest sentit van començar amb unes 145 persones, que eren membres de les dues associacions, i de moment l’ACVOT arriba a les 525 actualment tot i que, segons Santamaria, tenen sentències judicials que indiquen que existeixen un centenar més de víctimes reconegudes a Catalunya que encara no han pogut detectar per explicar els seus drets.

El president de l’ACVOT ha recordat que en aquesta organització només hi formen part com amb veu i vot víctimes que estan recollides al Ministeri de l’Interior amb número d’expedient per una sentència, i que a banda hi ha socis ‘morals’ que són familiars ‘no directes’ de les víctimes de bandes terroristes. A aquestes persones se’ls ofereixen ajuda psicològica i jurídica, a banda de buscar persones que poden aconseguir aquest reconeixement legal de ‘víctima’.

Els setanta membres de l’ACVOT, reconeguts com a víctimes, que deixen l’AVT ho fan, segons Santamaria, perquè ‘no han rebut cap tipus de suport d’aquesta entitat’ així com tampoc se’ls ha dit res quan la Junta Directiva catalana va demanar la baixa ‘per disconformitat amb la direcció de l’AVT’. En aquest sentit, s’ha insistit en què no s’està en contra de les víctimes ‘ja que tots som iguals’, sinó que de la utilització que han fet alguns dirigents de l’AVT d’aquest col·lectiu per posicionar-se per una opció política.

Per això, amb les peticions de baixa enviades més les demandes dels serveis jurídics de l’ACVOT de protecció de dades s’espera que l’AVT no torni a dir que són l’associació de víctimes majoritària per reclamar més subvencions, i que ‘la part proporcional dels 70 arribi a Catalunya’. Santos Santamaria també ha recordat que actualment a moltes comunitats autònomes existeix una associació de víctimes ‘que està pensant fer el mateix ja que no reben suport de l’AVT’, i que a Catalunya compten amb les ajudes econòmiques de la Generalitat, Ministeri de l’Interior, i Govern Basc, ‘per les víctimes basques que viuen aquí’.