Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

665.000 ventalls informatius per prevenir els efectes de l’onada de calor

Aquesta iniciativa s’emmarca dins de la campanya contra les altes temperatures endegada per la Generalitat i va dirigida a unes 14.000 persones considerades vulnerables. Des de l’any 2004, el Departament de Salut coordina la posada en marxa del Pla d’Actuació per Prevenir els Efectes de l’Onada de Calor sobre la Salut (POCS) que consisteix en captar al més aviat possible les situacions meteorològiques de risc i minimitzar els efectes negatius d’una possible onada de calor que pot incidir en la salut dels ciutadans.

Redacció
Redacció 01/07/2007

A vegades un simple ventall (els malnombrats banus) pot ser decisiu per fer passar la calor esperant un autobús, en una sala d’espera o al mateix saló de casa nostra. Però ara, encara seran molt me? útils ja que ens aportaran informació necessària en cas de trobar-nos en un ambient a altes temperatures o si tenim un cop de calor.

I és que seran repartits més de 665.000 ventalls des de les gairebé 3.000 farmàcies que es troben a Catalunya. Aquests ventalls tindran informació i consells per afrontar l’onada de calor i evitar els seus possibles efectes sobre la salut. El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya participa amb aquesta iniciativa en el Pla d’Actuació per Prevenir els Efectes de l’Onada de Calor sobre la Salut (POCS) coordinat pel Departament de Salut. En aquesta iniciativa s’han elaborat també més de 5.000 cartells amb recomanacions. Els farmacèutics tindran accés a informació detallada de cada fase del Pla a través de les webs dels col·legis de farmacèutics respectius.
Segons el Consell de Col·legis de Farmacèutics, les altes temperatures del últims estius han estat una de les causes de l’augment de la mortalitat a Catalunya, sobretot entre la població de major edat i les persones amb malalties cròniques. L’any passat van morir a Catalunya set persones, cinc d’elles grans, per l’onada de calor, i per això que són objecte d’una especial atenció els majors de 75 anys), els nadons, les persones amb discapacitats físiques o psíquiques, persones amb malalties cròniques, persones fràgils que viuen soles, o persones que realitzin un excés d’activitat física.

Els principals consells se centren en les mesures per protegir-se de la calor tant a casa com a fora: limitar l’activitat física intensa, beure aigua i sucs de fruita, evitar sortir al migdia i mirar de passar com a mínim dues hores al dia en espais climatitzats, entre d’altres. Ens recorda que una febre molt alta, nàusees i convulsions són alguns dels símptomes d’un cop de calor.