Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

25 antics ministres avalen la intervenció de Catalunya

El manifest de la Fundació España Constitucional signada per 25 ministres de la UCD, El PSOE i el PP, que publica El País, qualifica el procés d’antidemocràtic i acusa els mitjans públics catalans d’actuar com en “ èpoques negres de la història d’Espanya”, també qualifica les eleccions plebiscitàries i la llista de Junts Pel Sí de ser un instrument similar al “cesarisme” i recorda que l’Estat pot suspendre l’autonomia per fer complir la Constitució i que ningú reprovaria a cap Govern aquest fet si es produeix una DUI. Amb tot, fa una crida a “la reflexió i la concòrdia” davant  l’intent de separar Catalunya d’Espanya.

Redacció
Redacció 18/09/2015

La separació de Catalunya convertiria Espanya en un subjecte polític diferent i mutilat

Per evitar “la mutilació política d’Espanya”, el manifest proposa una sortida “consensuada i respectuosa amb l’ordenament jurídic” per mantenir Catalunya  dins d’Espanya. En aquest sentit reclamen una anàlisi rigorosa sobre si la singularitat de Catalunya està sent reconeguda i valorada de manera justa, per a continuació, donar resposta a les aspiracions legítimes dels catalans. Però alerta que “tota reforma ha de ser compatible amb el projecte comú que és Espanya” i més enllà de l’enfoc català ha d’aconseguir que la organització territorial de l’Estat s’ajusti a la realitat de totes les comunitats autònomes que integren Espanya.

Imposar una Espanya sense Catalunya seria un cop d’Estat que obriria una enorme crisi de convivència

El manifest assegura que imposar com a fet consumat una Espanya sense Catalunya “és absurd” i alteraria “l'ésser històric i el existir d'Espanya”, i adoptar una decisió com aquesta no es possible en unes eleccions autonòmiques perquè suposaria un “atropellament a la llei d'imprevisibles conseqüències”.

No passarà

El manifest conclou que estan segurs que finalment “s'imposarà el bon sentit i no ens deixarem empènyer cap a un abisme, al qual ja ens hem aproximat en excés” i apel.la a “la prudència i la responsabilitat”.

Relacionats