Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

22 estrangers perfeccionen el seu català en les 19es Jornades Internacionals de Llengua i Cultura Catalana de Gironella

22 estrangers que estudien català en el seu país d’origen participen des de dijous i fins el 29 d’agost en la dinovena edició de les Jornades Internacionals de Llengua i Cultura Catalana que acull la població berguedana de Gironella. En les jornades, els participants perfeccionen els seus coneixements de llengua i gramàtica, però alhora s’introdueixen en aspectes més relacionats amb la cultura i les tradicions. Després d’una estada de tres setmanes a Gironella, els estudiants de català passaran tres dies a Masdenverge i clouran el seu viatge a Catalunya amb una estada a Barcelona.

Redacció
Redacció 18/08/2007

Segons ha explicat el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Gironella, David Font, aquest any s’ha apostat per ampliar les activitats paral·leles a les jornades, que inclouran sortides a Girona i Figueres, Alella, Montserrat, la Pobla de Lillet i l’embassament de la Baells.

Les jornades s’adrecen a persones estrangeres que estudien català en els seus països d’origen. Tots els alumnes han d’acreditar un mínim d’hores de català, però tot i així es donen situacions diverses, ja que segons explica Font hi ha persones que tenen un nivell encara força baix i d’altres que ja dominen força la llengua, però que estan interessades a perfeccionar-la i a aprofundir en temes més relacionats amb la cultura i les tradicions.

La majoria dels participants són Europeus. Aquest any provenen de França, Portugal, Itàlia, Anglaterra, Alemanya, Suïssa, Sèrbia i Romania. La principal novetat d’aquesta edició és la presència de dues noies iranianes.

L’organització de les Jornades va a càrrec de l’Ajuntament de Gironella i des de fa tres anys també de l’Institut Ramon Llull (IRL). Això, explica el regidor de Cultura, ha servit per donar un impuls a aquesta activitat.

Les Jornades arribaran l’any que ve a la vintena edició. Segons ha explicat David Font, encara no s’han definit els actes que serviran per commemorar l’efemèride. No obstant, Font ja ha anunciat que un dels objectius que s’han marcat per a celebrar-ho és que les Jornades recuperin l’esperit de les primeres edicions i que, de nou, els estudiants que hi participin, es tornin a allotjar a casa de veïns del poble. En aquests moments, i des de fa uns anys, els alumnes s’allotgen en un hotel del municipi.
Els participants que ja han arribat a Gironella seran rebuts oficialment aquesta tarda en el decurs de l’acte de presentació de les Jornades.