Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

20.453 milions, els mínims necessaris per reduir el dèficit fiscal

|

- Publicitat -

Aquesta és la xifra mínima necessària per restablir l’equilibri en ingressos/depeses entre Estat i autonomies a l’any 2009, segons la mateixa conselleria d’Economia i Finances. El mateix Conseller Castells és conscient que per sota d’aquesta xifra poca cosa arreglarem.

El president del Govern espanyol ha declarat, en més d’una ocasió, que l’Administració central com a mínim ha de seguir efectuant el 50% de la despesa pública. L’any 2006 (darrer disponible) la distribució de la despesa no financera de les Administracions Públiques a l’Estat espanyol fou, aproximadament, la següent: 50,8% Administració central (incloent la Seguretat Social), 35,9% comunitats autònomes i 13,3% corporacions locals.

Publicitat

Si l’Estat vol mantenir com a mínim el 50% de la despesa pública, sols queda com a màxim el 0,8% per repartir entre les autonomies (a més, cal tenir en compte que l’Estat també vol modificar en aquesta legislatura el finançament de les corporacions locals). En el supòsit que l’Estat destinés aquest 0,8% de la despesa pública a la millora del finançament autonòmic, estaríem parlant d’uns 8.000 milions d’euros addicionals (xifra semblant a la llançada pel Ministre Solbes) que s’haurien de repartir entre les comunitats autònomes de règim comú (totes excepte el País Basc i Navarra).

Si aquesta fos la xifra i realitzant un repartiment optimista amb els criteris de l’Estatut, a Catalunya li podrien correspondre uns 1.500 milions d’euros, a 55 cèntims d’euro per català i dia.

La dignitat de Catalunya val mig euro?

Publicitat

Opinió

Minut a Minut