Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

La Conselleria d’Educació del País Valencià retalla el català de les aules pel curs 2010/2011

El govern del País Valencià sembla decidit a eliminar el català de les aules. El darrer exemple es troba a l’IES Mutxamel (Alacant) on la Conselleria d’Educació ha eliminat, de cara al curs vinent,  la única línia de batxillerat en català que hi havia, deixant intactes les dues vies que es cursen en llengua castellana. Diego López, president de l‘Escola Valenciana, declara que la Conselleria d’Educació ataca l’ensenyament plurilingüe en català, i ‘vulnera el dret dels pares i mares a triar una educació plurilingüe basada en l’ensenyament en català pels seus fills’. El Síndic de Greuges del País Valèncià ha iniciat una campanya amb l’objectiu d’iniciar investigacions i actuacions sobre l’incompliment reiterat de l’aplicació de l’ensenyament en català als instituts.

Redacció
Redacció 31/07/2010

El català es mor a les aules del País Valencià. El govern del PP liderat per Francisco Camps es mostra convençut d’acabar amb el plurilingüisme a les classes, i és per aquest motiu que retalla tot allò que soni a català. L’últim exemple es troba a l’IES Mutxamel (Alacant) on la Conselleria d’Educació ha abolit l’única línia de batxillerat que es cursava en català mentre que s’han deixat intactes les dues que es cursaven en llengua castellana.

La Plataforma per l’Ensenyament Públic de Mutxamel està formada l’IES Mutxamel, IES l´Alluser, CP Arbre Blanc, i CP el Savador, CP Manuel Antón. Precisament aquest darrer centre ha estat també objecte de la política repressiva amb el català per part del govern del País Valencià. En aquest centre s’obrirà el proper curs una nova unitat d’aprenentatge per a infantil de 3 anys en castellà obviant les peticions dels pares que demanaven que fos ‘preferentment’ en català.

Diego Lopez, president de l’entitat Escola Valenciana, ha declarat que la Conselleria d’Educació ataca l’ensenyament plurilingüe i que ‘vulnera el dret dels pares i mares a escollir un ensenyament en català pels seus fills’.

‘A secundària tu tens la clau’

És el nom de la campanya endegada pel Síndic de Greuges per tal que aquest organisme inicii ofici d’investigació de fets i actuacions a la Conselleria d’Educació “sobre l’incompliment reiterat de l’aplicació de l’ensenyament en valencià als instituts”. Prop de 400 pares i mares de Mutxamel ja s’han afegit a la campanya, ja que, segons la portaveu de la Plataforma per l’Ensenyament Públic de Mutxamel, Alexia Puig, ‘els nostres fills tenen dret a estudiar el batxillerat en el mateix idioma en que han estudiat educació infantil, primària i secundària’.

Segons l’Informe de matriculació als instituts que va presentar el passat 1 de juny Escola Valenciana, actualment el nombre d’alumnes de la província d’Alacant que poden estudiar en català als instituts és del 10,6% en 74 centres públics i 1 privat.