Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

130 escriptors catalans aniran a Frankfurt, amb Monzó i Porcel obrint i tancant la representació

A mesura que s’acosta l’octubre es van sabent més detalls sobre l’expedició catalana a la Fira de Frankfurt, convidada d’honor d’aquesta edició. Avui s’ha publicat la llista dels escriptors catalans que hi participaran, un total de 130. D’entre aquests els que solen escriure en castellà han declinat la invitació personal de Josep Bargalló, director de l’Institut Ramon Llull. Per tant, la seva absència és una decisió pròpia.

Redacció 13/06/2007

La llista dels escriptors que aniran a la Fira del Llibre de Frankfurt, en què la cultura catalana és la convidada d’honor, no ha estat fàcil de confeccionar. Després de moltes negociacions, però, per fi ja s’ha fet pública.

La totalitat d’escriptors que hi acudiran escriuen habitualment en català i sumen un total de 130 autors. Alguns dels noms d’aquesta llarga llista són: Pere Gimferrer, Baltasar Porcel, Quim Monzó, Joan Francesc Mira i Carme Riera. A través d’audiovisuals i sense ser-hi presents físicament, també hi participaran autors com Josep Maria Espinàs, Josep Maria Fonalleras, Juan Goytisolo o Sergi Pàmies.

El fet que no hi hagi presència d’escriptors que utilitzen el castellà no és degut a factors lingüístics. El director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, ha explicat que aquests escriptors han declinat la seva invitació personal perquè no tenen llibre nou al mercat i perquè volen cedir protagonisme als autors que escriuen en català.

Entre aquests hi ha Eduardo Mendoza, Juan Marsé, Javier Cercas, Enrique Vila-Matas o Carlos Ruiz Zafón. És a dir, no aniran a Frankfurt per decisió pròpia.