Divendres, 7 d'octubre de 2022 - Edició 1534
La República

12.000 catalans reclamen el retorn de tots els papers de Salamanca al Palau Sant Jordi

Prop de 12.000 persones, segons l’organització, han omplert aquesta tarda el Palau Sant Jordi per demanar el retorn de tots els papers confiscats que encara resten a Salamanca. En l’acte, organitzat per la Comissió de la Dignitat sota el lema ‘La Nació Catalana diu Prou. Volem tots els papers’, s’hi ha pogut veure representants de tots els partits polítics, excepte Ciutadans i el Partit Popular. El filòsof Josep Maria Terricabras ha encapçalat un discurs en què ha assegurat que ‘és una qüestió de legalitat que es retornin els papers que van servir per controlar, torturar i assassinar els nostres compatriotes’.

Redacció 22/10/2007

Unes 12.000, segons l’organització, han donat suport al retorn de tots els papers de Salamanca en un acte organitzat per la Comissió de la Dignitat sota el lema, ‘La Nació Catalana diu Prou. Volem tots els papers’. El vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira i el conseller d’Interior i de Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, han assistit a l’acte així com l’exconsellera de Cultura, Caterina Mieras i l’actual conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. Pel que fa a la resta de partits polítics, tots han tingut representació excepte Ciutadans i el Partit Popular.

L’acte ha estat moderat pel periodista Antoni Bassas, qui ha dedicat una especial salutació als ciutadans del País Valencià ‘que poden veure les televisions de tot el món excepte la que parla la mateixa llengua que ells’ i a l’expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, després d’haver fet pública la seva malaltia.

En el decurs de l’acte, la Comissió de la Dignitat ha retat un emotiu homenatge a l’expresident Lluís Companys, l’anarcosindicalista Joan Peiró i a Salvador Puig Antich, executat al 1973 per pertànyer al MIL. Les germanes de Puig Antich, Carme i Montserrat, han fet una breu intervenció en què han reclamat que ‘es reconegui la innocència de Salvador’ i asseguren que lluitaran ‘el temps que faci falta’. El nebot del president afusellat, Josep Companys, i les nebodes de Peiró, Guillermina i Mercè, també han estat presents a l’acte.

El filòsof Josep Maria Terricabras en el seu discurs ha apel·lat a la ‘dignitat’ dels catalans. ‘És l’agressor qui perd la dignitat, no volem que se’ns ataqui injustament, no ens ho podem permetre, per dignitat’, ha dit. ‘Els papers són nostres, perquè van ser robats i perquè van servir per controlar, torturar i assassinar molts compatriotes’, ha sintetitzat. Segons Terricabras, el retorn dels papers confiscats ‘és qüestió de legalitat’ i ha afirmat que la llei actual ‘no protegeix a les víctimes’. ‘Una democràcia no pot permetre això, si ho permet, es desacredita’, ha afegit.

L’humorista Toni Albà ha fet una actuació en què ha mostrat les seves infinites imitacions sense oblidar-se de Mariano Rajoy, José María Aznar, Federico Jiménez Losantos i el president de l’estat espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, en què, cadascun, proposava una lletra per l’himne espanyol.

Pel que fa a les actuacions musicals, Pep Sala ha ofert un petit repertori del que serà la seva pròxima gira i ha recuperat alguns dels temes més sonats del seu l’exgrup, Sau. Maria del Mar Bonet també ha portat el seu gra de sorra a l’acte de protesta amb els seus temes mediterranis, i ja al final, el cantautor valencià Raimon ha fet vibrar el Palau Sant Jordi amb les seves cançons més reivindicatives.

Després de gairebé tres hores d’actuacions i parlaments, Bassas ha fet pujar a l’escenari als familiars, persones i entitats afectades per l’espoli dels papers com familiars de Rovira i Virgili, Josep Pàmies, Jaume Aiguadé, Pi i Sunyer, Jordi Bergós i Ramon Massip. Juntament amb el públic, s’ha conclòs l’acte amb el Cant dels Segadors.