Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

10 LLIBRES PER SANT JORDI

Us presentem les nostres propostes per a aquest Sant Jordi. Són llibres que ens han agradat i que hem ressenyat o ressenyarem els propers dies a les pàgines de Llibres […]

Redacció
Redacció 22/04/2016

Us presentem les nostres propostes per a aquest Sant Jordi. Són llibres que ens han agradat i que hem ressenyat o ressenyarem els propers dies a les pàgines de Llibres en Directe.

 

LA DOLÇA CATERINA. L'ÚLTIMA DE LES MALASTRUGA. Montse Castaño (Edicions Cal·lígraf). Una apassionant novel·la que ressegueix la història del segle XX al fil d'un nissaga de dones. La vida a pagès, els pescadors, l'impacte de la Guerra Civil, la transformació dels petits pobles amb l'arribada del turisme. Aquesta obra està essent una de les revelacions literàries de la temporada. Dues edicions i molt bona acollida per part dels llibreters. Sens dubte serà un dels llibres d'aquest Sant Jordi.

 

HISTÒRIA DEL NOU COGNOM. Helena Ferrante (Edicions La Campana). Segon volum de la relació entre la Lila i l'Elena. Una gran història d'amistat complicada i meticulosament retratada: la seva relació d'amor i odi i l'entramat indestriable de dependència a alhora voluntat d'autoafirmació.

 

UN ABRIL PRODIGIÓS. Elizabeth von Arnim (Viena Edicions). Les aventures emocionals de quatre angleses, de tarannà ben diferent, durant les vacances en un castell italià. A San Salvatore trobaran l'escalf de la primavera i redescobriran una emoció que feia anys que tenien ben enterrades: la joia d'estar vives i de sentir-se lliures. Una narració tendre i vital, narrada amb una fina ironia anglesa i una vitalitat mediterrània.

 

ACTE DE VIOLÈNCIA. Manuel de Pedrolo (Sembra Llibres). Retornar a Pedrolo és un plaer com pocs. La seva literatura precisa, quotidiana, detallista… Les seves històries en les que hi trobem una relació directa amb la realitat, malgrat que fa anys que són escrites. Acte de violència és la narració d'un pacífica revolta popular en la què els habitants d'una ciutat és queden tots a casa per a provocar la caiguda del dictador. Un llibre que continua sent d'una esfereïdora actualitat.

 

Podeu llegir la ressenya d'aquest llibre AQUÍ

 

CORTE PERFECTO. Alan Carter (Yulca Editorial). Alan Carter s'ha convertit en una de les darreres revelacions de la novel·la negra. Anglès que viu a Austràlia situa allà les peripècies del detectiu Philip 'Cato' Kwong, desterrat al més profund de l'illa per un cas de corrupció que vol recuperar el temps passat amb el cas d'un cos que apareix a les costes de Perth. Un crim sense aparent interès que es va complicant i ofereix a Cato la segona oportunitat que estava buscant. Les obres d'Alan Carter s'han publicat amb èxit a Anglaterra, Estats Units i Alemanya. Ara les publica en castellà l'editorial barcelonina Yulca a la seva suggerent col·lecció negra.

 

POEMA DE LA DURADA. Peter Handke (Cafè Central). L'austríac Peter Handke ha conreat tots els gèneres literaris. Autor d'una obra particular és un escriptor estimat a Catalunya (malgrat els seus polèmics posicionaments polítics). El Poema de la durada, escrit l'any 1986, i que ara veu la llum en català en la traducció (com sempre excel·lent) de Marta Pera Cucurell, és una de les seves obres més conegudes, un llarg poema que ens convida a viure el temps d'una manera profunda.

 

LLUÍS COMPANYS. UNA VIDA PELS CATALANS. UNA MORT PER CATALUNYA. Montserrat Coberó (Pagès Editors). Una nova mirada a la vida del President Companys que ens submergeix en unes dècades transcendentals de la història recent de Catalunya. La vida i trajectòria de Lluís Companys va ser certament apassionant, amb episodis de resistència, heroisme i passió. El llibre es completa amb 150 imatges, algunes d'elles inèdites fins ara.

 

ANAR DE DEBÒ. ELS CATALANS I ESPANYA. Borja de Riquer (Rosa dels Vents). L'historiador Borja de Riquer ens proposa una anàlisi històrica de les relacions entre Catalunya i Espanya i les diferents situacions i circumstàncies que han portat a l'actual situació política. Lluny de ser un fet excepcional, de Riquer mostra com els catalans s'han implicat ja des del segle XIX en la modernització de l'estat, amb poc èxit, evidentment, i molta incomprensió i menyspreu. Els textos més llargs i elaborats es complementen amb articles i reflexions al fil de l'actualitat polítics i social, de caire més periodístic (sense deixar de ser, però, rigorosos) i analitzen qüestions o moments concrets. Bon reflexió que hom intueix que convindria que llegissin amb deteniment cap a la capital del regne.

 

BABEL. Zygmunt Bauman i Ezio Mauro (Viena Edicions). El conegut sociòleg i el director del prestigiós diari italià La Reppublica dialoguen sobre la situació de crisi actual, sobre la degradació de la democràcia, el desafecte de la ciutadania per la polítics, l'imperi dictatorial de l'economia ultra lliberal, el món de buidor en el què vivim, i el paper que juguen i poden jugar els ciutadans per a fer valer els seus drets. Un llibre que ens fa reflexionar i en encoratja a afrontar el repte que, com a ciutadans, tenim al davant.

 

CONEXIÓN ORBISON. Federico Navarro (Lenoir Ediciones). La literatura musical a Catalunya té un nivell important. Federico Navarro, que escriu habitualment a les pàgines de la revista Popular 1, ens proposa un viatge a l'univers d'un dels rockers de primera generació, Roy Orbison, que més enllà del seu èxit planetari Pretty Woman, és una de les peces més importants de la història de la música rock.