Dimecres, 24 de Juliol de 2019 - Edició 363
La República

Les consultes d’Iparralde diuen ‘sí’ a l’autogovern

La zona d’Iparralde (País Basc francès) ha celebrat aquest diumenge un centenar de consultes populars, amb un 78% dels vots a favor d’augmentar l’autogovern de la regió. El referèndum, que no té caràcter vinculant, ha comptat amb la participació de més de 28.000 persones, i s’ha celebrat coincidint amb la primera volta de les eleccions regionals franceses. La iniciativa a favor del Govern propi compta amb el suport de noranta alcaldes del País Basc francès, segons ha explicat l’entitat organitzadora Batera, però ha estat titllada d”inconstitucional‘ pel prefecte del departament dels Pirineus Atlàntics, Phyilippe Rey,

Redacció
Redacció 15/03/2010

Iparralde és la zona del País Basc que es troba dins de les fronteres franceses, concretament dins de Pirineus Atlàntics, departament que s’integra a la regió d’Aquitània.

Segons els organitzadors, el referèndum, que s’ha dut a terme a 122 municipis gràcies a un centenar de voluntaris, ha volgut testar l’interès dels ciutadans en crear una col·lectivitat territorial per a Lapurdi, la Baixa Navarra i Zuberoa, les tres zones que formen el País Basc francès, integrat al departament de Pirineus Atlàntics.

A efectes pràctics, això permetria una major autogestió del territori i un reconeixement del territori basc dins de França. Podeu veure imatges de les consultes al País Basc francès en aquesta fotogaleria.

Relacionats