Diumenge, 22 de Setembre de 2019 - Edició 423
La República

CiU i ERC no sumen

La ILP de Ciutadans pel Canvi demanant una llei electoral pròpia per a Catalunya i les recents declaracions de José Zaragoza descartant que s’arribi a cap acord sobre la llei […]

Redacció
Redacció 06/08/2009

La ILP de Ciutadans pel Canvi demanant una llei electoral pròpia per a Catalunya i les recents declaracions de José Zaragoza descartant que s’arribi a cap acord sobre la llei electoral catalana han posat sobre la taula la màxima socialista d’aconseguir un sistema electoral basat en el sistema ‘Una persona = un vot’.

La màxima dóna a entendre que els electors gironins, lleidatans i tarragonins poden votar dues o tres vegades, mentre que els barcelonins només poden dipositar una papereta a l’urna. ‘Una persona = un vot’ defuig qualsevol debat sobre la necessitat de reequilibrar territorialment Catalunya -que acumula el gruix de població a Barcelona i la seva àrea metropolitana- i la necessitat de vetllar perquè totes les zones del país estiguin correctament representades al Parlament.

El PSC i Iniciativa, en comptes de vetllar per implantar-se millor a les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona i mirar d’aconseguir-hi més diputats -que tenen el mateix cost quant a vots per a totes les formacions que concorren als comicis-, PSC i Iniciativa advoquen per sistemes de circumscripció única que saben que els beneficiarien clarament.

Seguint la màxima socialista i prenent el conjunt de Catalunya com a circumscripció única, les últimes eleccions haurien donat uns resultats lleugerament més positius a PSC, PP, Iniciativa i Ciutadans, i haurien perjudicat CiU i ERC. Si ara la federació convergent té 48 diputats, n’hauria aconseguit només 45; el PSC hauria pujat dels 37 escons actuals a 38; ERC hauria baixat de 21 a 20, i el PP, Iniciativa i Ciutadans haurien augmentat un diputat, de 14 a 15; de 12 a 13, i de 3 a 4, respectivament.

 EsconsProjecció
CiU4845
PSC3738
ERC2120
PP1415
ICV1213
C’s34


En aquest escenari, el PSC hauria pogut reeditar el Govern tripartit amb ERC i ICV, mentre que CiU no hauria tingut l’opció de fer-ho amb ERC. Tot amb tot, el PSC tampoc no podria formar cap govern a la basca sumant-hi el PP i Ciutadans.

Relacionats