Dilluns, 23 de Setembre de 2019 - Edició 424
La República

Catalunya reconeix l’esforç d’un joc de cartes per fomentar el català des del País Valencià

L’associació Llengua Nacional, en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha guardonat l’editorial de jocs Zombi Paella per la seva tasca de difusió del català. […]

Redacció
Redacció 21/11/2018
Acte de lliurament del premi Nacional de Llengua

L’associació Llengua Nacional, en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha guardonat l’editorial de jocs Zombi Paella per la seva tasca de difusió del català. El jurat ha valorat especialment l’originalitat de la proposta i haver-la desenvolupat en un “entorn sociolingüístic difícil”. Aquest projecte editorial desenvolupa des de 2014 jocs de taula i és conegut especialment per La Fallera Calavera, joc de cartes publicat exclusivament en valencià del qual se n’han venut 22.000 unitats. En l’acte de lliurament del premi, va intervenir via vídeoconferencia el president legítim, Carles Puigdemont.

El premi Llengua Nacional, que arrenca aquest 2018 i tindrà una periodicitat anual, vol reconèixer projectes empresarials que mostrin un compromís ferm amb el català i que contribueixin a l’extensió de l’ús —i del bon ús— de la llengua. Hi poden participar petites empreses i cooperatives (comerços, mitjans de comunicació locals, editorials, cooperatives de consum, etc.) que destaquin per la seva defensa de la llengua. Les empreses o negocis nominats no poden tenir més de 10 treballadors.

El fenomen de La Fallera Calavera

Zombi Paella, una editorial de jocs valenciana creada per Enric Aguilar, neix de l’èxit de la seva primera baralla de cartes: La Fallera Calavera. Publicat en 2014, aquest joc s’ha convertit en tot un fenomen a les comarques valencianes. El joc no només està publicat exclusivament en valencià sinó que gira en torn a elements del folklore, la mitologia i la cultura popular valenciana. Tots ells barrejats amb una estètica gòtica i la temàtica zombi.

A poc a poc, gràcies al boca-orella i a la singularitat de la proposta La Fallera Calavera ha anat acumulant èxits: en 2014 l’editorial Sembra Llibres proposa a Enric Aguilar escriure una novel·la breu basada en el joc de cartes. El llibre es publica en 2015 i, mig any després, arriba la segona part del joc: La Fallera Calavera 2: els ingredients de la discòrdia. Actualment es realitzen desenes de tornejos cada any on els participants intenten aconseguir cartes exclusives del joc, dedicades a personatges tan variats com Ausiàs March o el DJ valencià Chimo Bayo.

Recentment, Zombi Paella ha publicat Alakazum! Bruixes i tradicions, joc en què una bruixa valenciana, una catalana, una gallega, una andalusa i una basca s’enfronten amb les seves tradicions als costums invasors d’Estats Units, com el Black Friday, Halloween o el Fast Food. Aquest darrer joc de cartes també incorpora el gallec i l’euskera, entre altres idiomes.

Relacionats