Dilluns, 23 de Setembre de 2019 - Edició 424
La República

Camps retreu a la UE la “inacció” amb els rescats: “Algú haurà de seure davant el Tribunal de La Haia per donar explicacions”

ACN Brussel·les.-El fundador d’Open Arms, Òscar Camps, ha retret a la Unió Europea la seva “inacció deliberada” amb els rescats al Mediterrani i ha defensat que “algú haurà de seure […]

Avatar
Agències 11/09/2019

ACN Brussel·les.-El fundador d’Open Arms, Òscar Camps, ha retret a la Unió Europea la seva “inacció deliberada” amb els rescats al Mediterrani i ha defensat que “algú haurà de seure al tribunal de La Haia per donar explicacions”. En un acte al Parlament Europeu sota el títol ‘Salvar vides no és delicte’, Camps ha apuntat que cada any moren més de 3.500 persones al Mediterrani i que, segons les Nacions Unides, més de 1.000 morts ja es pot considerar un conflicte armat. És per aquest motiu que Camps ha dit que ara “la pregunta és qui seurà” davant del tribunal dedicat a crims de guerra, genocidi o crims contra la humanitat “en els pròxims anys”. A més, el fundador d’Open Arms ha acusat els estats i la Unió Europea de ser “hipòcrites” amb el salvament al mar i ha avisat que l’estat psicològic dels migrants que rescaten és pitjor que fa uns anys.

En un acte organitzat per l’Esquerra Unitària (GUE/NGL), Camps ha insistit que no és “adequat” deixar “sols” els països de la frontera sud, com tampoc ha considerat que ho sigui que les ONGs hagin d’assumir la “responsabilitat” dels rescats al Mediterrani. “Estem fent el treball que no fan els estats”, ha subratllat el fundador d’Open Arms.Malgrat defensar que les ONGs estan fent “una feina que no els pertoca” al Mediterrani, Camps ha demanat que “els deixin fer si ningú fa res”. Sobre el bloqueig que va patir el vaixell durant mesos al port de Barcelona, ha denunciat que s’hagi posat en marxa la “maquinària administrativa” per impedir-los salpar. “Salvar vides no és delicte, però si podem evitar que es faci, millor”, ha ironitzat en relació amb la posició dels estats i de la mateixa Unió Europea. Com a exemple, el fundador d’Open Arms ha explicat que durant els 17 dies que van estar al mar a l’agost sense poder desembarcar els 163 migrants que hi havia a bord, ni Malta ni Itàlia els van deixar refugiar-se del temporal. “Això ja no és només contrari al dret, és una qüestió moral”, ha lamentat Camps. Les ONGs reclamen ports segurs i un programa de salvament marítim A banda del fundador d’Open Arms, també han participat en l’acte representants d’algunes de les principals ONGs de rescat. Georgia Linardi, de Sea-Watch, ha avisat que les organitzacions de salvament no formaran part del “cercle d’abús” que suposa enviar els migrants a Líbia, un país en el qual ha recordat que són esclavitzats i posats en centres de detenció. Markus Stottut, de l’organització alemanya Jugendrettet, ha criticat la “criminalització” de les ONGs de rescat i ha exigit que se les “deixi treballar”. “El que fem és salvar vides”, ha subratllat Stottut, que també ha demanat a la Unió Europea que “assumeixi la seva responsabilitat”. Al seu torn, Giuseppe Caccia, de l’organització italiana Mediterranea, ha reivindicat la “legitimitat” del dret internacional davant les lleis que busquen impedir la feina de les ONGs. A més, ha insistit que no s’assolirà una solució a la qüestió sense qüestionar la política europea d’externalització de fronteres, així com sense la unió de les forces progressistes.Finalment, David Starke, de la francesa SOS Méditerranée, ha recordat que “darrere les dades hi ha humans” i ha assenyalat que és la Unió Europea la que ha d’ocupar-se del rescat marítim. Mentrestant, però, ha insistit en la necessitat que es garanteixin ports segurs on desembarcar.

Relacionats