Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Queda clar: la premsa no és transmissora de la COVID19

Es reconfirma que la premsa no és transmissora de la COVID19. Vincent Peyregne, conseller delegat de la pandèmia de l’associació mundial d’editors de Premsa (WAN-IFRA) la COVID19 ha trastocat tot […]

Estanis Alcover i Martí
Estanis Alcover i Martí 12/06/2020

Es reconfirma que la premsa no és transmissora de la COVID19. Vincent Peyregne, conseller delegat de la pandèmia de l’associació mundial d’editors de Premsa (WAN-IFRA) la COVID19 ha trastocat tot el món, i el distanciament social i el bloqueig s’han convertit en una cosa normal. Afortunadament, per als negocis de diaris, els governs de tot el món han considerat la premsa com un servei essencial i han permès als periodistes continuar informant i facilitar la distribució sense danys del periòdic. El paper del diari com a proveïdor principal de notícies de confiança és més important que mai i els editors compleixen aquesta funció.

Aquesta situació pandèmica també ha suscitat debat entre la gent sobre la tenacitat del virus i com es pot estendre. Un estudi dels instituts nacionals de salut (NIH), els centres de control de malalties (CDC), la UCLA i científics de la Universitat de Princeton publicats a New England Journal of Medicine mostra la diferent estabilitat del coronavirus a diferents superfícies i informa que la vida útil de la COVID19 podria ser de 3 hores en suspensió a l’aire i fins a 3 dies en superfícies de plàstic. A l’estudi descrit al Journal of Hospital Infection es van utilitzar fins a mig mil·lilitre de 100 milions de partícules de virus purs per estudiar l’estabilitat del virus en el paper premsa. La càrrega viral dispersa al contacte en condicions del món real seria infinitament inferior a la produïda al laboratori.

Avui en dia, la producció moderna de premsa està totalment automatitzada de punta a punta. A penes hi ha intervenció humana fins al darrer punt de distribució. La tinta i el dissolvent usats al periòdic imprès actua com a desinfectant en gran mesura i no hi ha proves de cap mena que demostrin que la premsa pot ser portadora de la COVID19.

Precisament l’associació catalana ACPC ha creat un segell destinat a ser inserit en totes les publicacions associades el qual serveix per ratificar els estudis de l’OMS i els principals centres d’investigació de tot el món on es diu que el virus de la COVID-19 no es transmet ni a través del paper de diari, ni del de les revistes, segons un comunicat de la mateixa entitat.