Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Mahoma del dret i del revés

Com l’aposta per l’energia nuclear o l’autoritat dels mestres a l’escola, sembla que la polèmica sobre caricatures de profetes, reis i prínceps és un tema que va i torna amb […]

Pol Cruz-Corominas
Pol Cruz-Corominas 11/10/2012

Com l’aposta per l’energia nuclear o l’autoritat dels mestres a l’escola, sembla que la polèmica sobre caricatures de profetes, reis i prínceps és un tema que va i torna amb certa freqüència i que situa al centre del debat públic els límits de la llibertat d’expressió.

Més enllà de la histèria que generen aquest tipus de publicacions al món musulmà, i del neguit de retorn que aquí provoca veure que no comparteixen els nostres jiji-jaja’s, potser sí que ens hauríem de preguntar si és necessari practicar l’esport de risc per tal de posar a prova fins on arriba la nostra tolerància amb la llibertat d’expressió.

Ja ningú posa en dubte que, com totes, aquesta és una llibertat que s’ha d’exercir amb límits i que resta subjecte al dret a l’honor inherent a tota persona o col·lectiu. Perquè, si no concebem l’insult com a part indestriable de la llibertat d’expressió i assumim que sovint una imatge val més que mil paraules, potser també una caricatura pot valer una bona quantitat d’ofenses, si més no cap a un col·lectiu de sensibilitat aguda -i selectiva-.

Sense intenció de generalitzar i posant la darrera portada d’El Jueves com a exemple de sàtira saludable: és necessari fer vinyetes de Mahoma més pròpies d’un llibre de kamasutra que d’una publicació satírica? Assumint que això fereix un col·lectiu concret, més enllà que no ho compartim i que ens costi d’entendre, podem fer conyeta sense recórrer a la provocació fàcil i, perquè no dir-ho, de força mal gust? Ni que sigui per pragmatisme. I sent conscients en tot moment, es clar, que la sàtira és una cosa i la política n’és una altra de ben diferent, i que això no implica fer cap concessió a una gent que mentre s’indigna per les nostres vinyetes estripa banderes i crema ninots de paper.