Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

Cosetes per l’Albert Rivera

Crec que l’espectacle del líder de Ciudadanos al debat de l’Àgora d’aquest vespre mereix una detenció especial. Cal dir que Rivera ha respectat l’horari infantil i que, a part de […]

Pol Cruz-Corominas
Pol Cruz-Corominas 02/07/2010

Crec que l’espectacle del líder de Ciudadanos al debat de l’Àgora d’aquest vespre mereix una detenció especial. Cal dir que Rivera ha respectat l’horari infantil i que, a part de no haver dit res de nou, tampoc no ha fet cap altre streaptease electoral. I, malgrat que ja ens tingui acostumats a l’encadenament sistemàtic de mentides, l’ús de la manifestació per grandiloqüentejar el seu populisme ha estat certament excepcional.

Davant el seu cúmul de despropòsits a la resta de forces polítiques se’ls ha plantejat un dilema: destinar una intervenció sencera del debat a desgranar la seva demagògia peça per peça, o bé evitar donar-li aquest immerescut protagonisme. Al capdavall no seria apropiat que algú que representa a tants pocs ciutadans acabés monopolitzant un debat a sis bandes. Rivera s’aprofita del fet que la gent més desinformada pot acabar caient fàcilment al seu discurs enverinat. Algunes de les coses que crec que se li haurien hagut de dir són:

1. Sobre la suposada obsessió dels partits catalans amb l’Estatut, “una qüestió identitària que no soluciona els problemes reals de la gent”: si no estàs d’acord amb les normes bàsiques d’un ordenament jurídic per la funció que tenen per se, si no hi estàs d’acord perquè creus que “no tenen res a veure” amb l’atur, els serveis socials, la immigració, etc.; si creus que les normes fonamentals d’un ordenament jurídic no tenen res a veure amb totes aquestes qüestions i per això hi estàs en contra… Demana també la derogació de la Constitució espanyola. Demana la derogació de la Constitució espanyola, nassos. Si dius que l’Estatut és una cosa totalment deslligada “dels problemes reals de la gent” i no és res més que la bandera catalana en forma de llibre, aleshores la Constitució, que també és una norma bàsica d’un ordenament jurídic, que també és una norma que estableix els paràmetres bàsics dins els quals s’haurà de desenvolupar la resta de la legislació, també és una bandera (la seva) en forma de llibre. Però de la Constitució, en canvi, no en diu res, l’Albert. És curiós. Ell ja ho sap, que l’Estatut estableix el marc bàsic dins el qual s’hi defineixen els grans temes, i que això es fa, precisament, per evitar que totes aquestes qüestions puguin ser reformades a l’estil d’una llei ordinària. Per protegir-les. Si s’haguessin regulat “al marge d’un nou Estatut” -com també deia la Dolors Montserrat, del PP-, totes aquestes qüestions serien sempre modificades al gust del govern de torn. Tot això ell ja ho sap, però si cola, cola.

2. Sobre la dedicació als “debats identitaris”: Qui ha destinat més minuts a parlar de “debats identitaris” al llarg de tota aquesta legislatura ha estat precisament Ciudadanos, i de forma contínua. Fa dos anys es va presentar al Parlament amb la samarreta de la selecció espanyola per reclamar que les institucions catalanes “no la boicotegin”. Ja se sap que la selecció espanyola és un dels “problemes reals de la gent”. És una llàstima que no respongués quan la Dolors Camats li ha preguntat que, si tant cert és que només es preocupa pels “drets dels treballadors”, com és que no era a la manifestació contra la reforma laboral que es va fer a Barcelona fa uns dies; i no ha respòs perquè li hauria hagut de dir que es trobava a Gironella enfundat com el choped amb la samarreta de la selecció espanyola i defensant la Roja “allí donde es más difícil no ser nacionalista [català, s’entén]”. Sí, estava en un acte de suport a la selecció espanyola a Gironella. O potser estava fent les instàncies a l’Ajuntament de Barcelona per poder seguir la selección a través de pantalles gegants als carrers de la ciutat. Tothom sap que fer quatre tapes a un bar mentre mires un partit de futbol o muntar pantalles per la Roja als carrers de Barcelona és una manera de treballar rigorosament “pels problemes reals de la gent”.

3. Sobre les hores que dura una manifestació: Anar a una manifestació pot ocupar-te unes hores, concretament les hores d’una tarda de dissabte, no més. Una manifestació no et manté ocupat 365 dies l’any sinó tan sols una tarda. Per tant, dir que “no els preocupa l’atur perquè només estan capficats en anar a una manifestació” no només és fer populisme barat perquè, com ja sabem, l’Estatut és una llei marc que fa referència a tot això, sinó també perquè manifestar-te una tarda no t’impedeix fer res més la resta de l’any. En cas contrari hauríem de dir que, com que Ciudadanos va participar a la manifestació per “el bilingüismo”, Rivera no s’estava preocupant pels “problemes reals de la gent” sinó tan sols per manifestar-se. Oh!, es clar, què es pensava?! Tots en sabem, d’escupir! O és que l’argument només val per segons quins tipus de manifestacions?