Dilluns, 16 de Setembre de 2019 - Edició 417
La República

Batet convida a no convertir els desacords entre catalans en “elements d’exclusió”

ACN Barcelona.-Meritxell Batet ha convidat les hores prèvies de la Diada a no convertir els desacords entre catalans en “elements d’exclusió” pel fet de presentar com a pròpia de Catalunya […]

Avatar
Agències 10/09/2019

ACN Barcelona.-Meritxell Batet ha convidat les hores prèvies de la Diada a no convertir els desacords entre catalans en “elements d’exclusió” pel fet de presentar com a pròpia de Catalunya una de les posicions existents. En un article d’opinió publicat a ‘El Periódico’, la presidenta del Congrés recorda a l’entorn de l’Onze de Setembre que les festes institucionals “es caracteritzen” per ser una “expressió del conjunt dels ciutadans i no de les seves parts”. I opina que una festa d’aquest tipus “obliga” els responsables institucionals a “trobar i destacar” els elements que identifiquin els ciutadans com a membres d’una “comunitat política”. Una comunitat que, al seu parer, s’esquerda quan els que en formen part “no es reconeixen en les seves institucions i se n’allunyen”.

Per això opina que cal evitar aquest escenari destacant els “valors i projectes comuns a la gran majoria de ciutadans i de forces polítiques”, però també “reconeixent les diferències”, expressant la “pluralitat” de la comunitat i assumint aquests trets com a “part essencial” de la comunitat.A parer de Batet els catalans segueixen tenint “valors i projectes comuns de consens”, malgrat admetre que també tenen posicions diferents, “massa sovint enfrontades”, sobre elements “essencials” de la comunitat en la qual s’inclou.Per això afirma: “No hem d’amagar aquests desacords, però sobretot no podem convertir-los en elements d’exclusió presentant com a pròpia de Catalunya només una de les posicions existents”.I afegeix que el pluralisme “exigeix també” recordar que “ni cada ciutadà ni la comunitat” es defineixen per una sola qüestió. “Fixar una qüestió com l’única rellevant comporta un risc irresponsable de dividir una comunitat en dos bàndols irreals”, conclou.

Relacionats