Dijous, 18 de Juliol de 2019 - Edició 357
La República

Aquestes són les combinacions que necessita Iceta per sortir escollit senador al ple del Parlament de demà

Sumes i restes per comprovar les poques opcions del socialista a presidir la cambra alta espanyola

Gerard Sesé
Gerard Sesé 15/05/2019

La designació dels senadors pels Parlaments de l’Estat espanyol es configura com una elecció indirecta o de segon grau, en el sentit que no són escollits per la població, com va passar amb els que es podien marcar amb una creu el passat 28-A, però sí per representants escollits, com és el cas dels diputats al Parlament.

L’únic requisit que la Constitución exigeix és el d’assegurar una representació proporcional adequada, cosa que comporta reservar a cada grup parlamentari del Parlament respectiu un nombre d’escons proporcional a la seva força numèrica.

Davant la renúncia del president José Montilla com a senador, el PSC vol que Miquel Iceta ocupi la plaça i, a més, el president en funcions del Gobierno, Pedro Sánchez, vol que sigui president del Senat. Això ha suposat un rebombori entre els partits del Parlament català, ja que el PSC ha estat còmplice del 155 (aplicat, justament, a la cambra alta) i el mateix Iceta ha tingut molt poca “cortesia parlamentària” amb els presos polítics i les seves famílies.

Quines són les sumes que necessita Iceta?

Per a ser designat senador pel Parlament es necessiten simplement que el ‘Sí’ sigui superior al ‘No’, és a dir, les abstencions poden esdevenir un ‘Sí’ indirecte o un ‘No’ indirecte, ja que no es necessita cap mena de majoria qualificada. Actualment el PSC només compta amb els vots segurs dels Comuns i els socialistes. Ciudadanos i PP han anunciat que s’abstindran.

ERC i CUP han dit que votaran que ‘No’. JxCat anunciarà aquesta tarda la seva posició. Aquestes posicions, traduïdes en vots, significa que el ‘Sí’ té 25 vots: 17 del PSC i 8 dels Comuns.

El ‘No’ tindria 38 vots: 32 d’ERC i 4 de la CUP. Ara ja hi ha més ‘No’ que ‘Sí’ per tant, un vot negatiu o una abstenció de JxCat és el mateix tot i que cal tenir en compte que és un important gest, molt simbòlic per l’independentisme, votar ‘No’ a Iceta. No fer-ho, possiblement, passaria factura a les properes eleccions.

Només canviaria la balança amb un ‘Sí’ dels de Puigdemont, un fet del tot improbable. Tot podria tergiversar-se si Cs decidís finalment votar que ‘Sí’ malgrat que ja ha anunciat el seu posicionament a l’abstenció. Si canviessin en últim minut, una abstenció de JxCat no seria suficient per fer guanyar el ‘No’.

Sigui com sigui, les opcions d’Iceta de sortir escollit després de l’anunci d’abstenció de Cs és pràcticament impossible.

Relacionats