Dilluns, 16 de Setembre de 2019 - Edició 417
La República

Aquest és el tracte denigrant que rebran els presos polítics per poder recollir l’acta al Congreso

EL TS decideix una custòdia policial constant, amb control de moviments dins l’edifici i seguint el protocol usat pels polítics condemnats pel cas Gürtel del PP

Redacció
Redacció 17/05/2019
Presos polítics al Tribunal Suprem

Els quatres presos polítics escollits en els comicis del passat 28 d’abril, Oriol Junqueras, d’ERC, i Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, de JxCat, faran aquest dilluns els tràmits pertinents per a recollir la seva acta de diputat, i ho faran amb un tracte denigrant basat en el protocol que es va dur a terme a la mateixa cambra amb polítics ja condemnats com els del PP pel cas Gürtel que van desfilar la passada legislatura per la comissió d’investigació sobre la ‘caixa B’ del PP.

Control de moviments i policia dins el Congreso

La presa de possessió es farà sota supervisió policial segons les ordres del Tribunal Suprem. Els presos polítics sortiran de la presó de Soto del Real “a partir de les deu del matí” i seran “degudament custodiats” i s’ha instat a la Presidència de les dues cambres que prenguin les decisions oportunes perquè aquests tràmits es practiquen “sense dilació” i perquè siguin “reintegrats al centre penitenciari al més aviat possible”.

Arribaran en un furgó de la Guàrdia Civil al Palacio de la Carrera de San Jerónimo i, un cop a dins del garatge, quedaran sota custòdia de la Policia de la cambra baixa, que supervisarà la seva estada a la Cambra.

Un dispositiu similar es va organitzar el 20 de febrer de 2018 durant la compareixença a la comissió d’investigació del Congreso pel cas Gürtel de ‘El Bigotes’, qui es trobava en presó preventiva a Soto del Real.

Seran seguits i custodiats per policies en totes les diligències: el lliurament de diferent documentació, l’ompliment de fins a tres declaracions escrites (de béns, d’activitats i d’interessos econòmics), i fins i tot posar per a la fotografia de la fitxa oficial del Congrés.

Cap contacte amb ningú

El Suprem deixa clar que cap d’ells podrà aquest dia mantenir reunions o comparèixer davant els mitjans de comunicació, i només acabar els seus tràmits hauran de ser retornats a la presó “sense dilació”.

Mateix tracte durant el primer ple

Tampoc podran contactar amb la premsa l’endemà, quan acudiran al Congrés per assistir a la sessió constitutiva i, igual que la resta de senyories, jurar o prometre la Constitució per a adquirir la condició plena de diputat.

En aquesta segona jornada, els quatre presos polítics seran portats a l’hemicicle i allà romandran mentre duri la sessió, amb la prohibició de sortir als passadissos amb l’avís que el Saló de Plens compta amb serveis i fins amb una cafeteria.

Dins la sala de plens tindran llibertat de moviment i pujaran i baixaran almenys tres vegades les escales de l’hemicicle per participar en les successives votacions per a la nova Mesa del Congrés. Això sí, només acabar la sessió hauran de tornar a la presó.

Relacionats