Dilluns, 27 de Maig de 2019 - Edició 305
La República

Aquest és el nou quadre de la Fundació Dalí

Ahir, Montse Aguer, directora dels Museus Dalí va presentar al Castell Gala Dalí de Púbol la darrera adquisició d’obra, un tremp i oli sobre cartró de c. 1923 titulat El […]

Redacció
Redacció 15/03/2019
El Molí. Paisatge de Cadaqués c. 1923, Tremp i oli sobre cartró 75 x 97 cm Núm. cat.: 119© Salvador Dalí, Fundació Gala-Salvador Dalí/VEGAP, Figueres, 2019

Ahir, Montse Aguer, directora dels Museus Dalí va presentar al Castell Gala Dalí de Púbol la darrera adquisició d’obra, un tremp i oli sobre cartró de c. 1923 titulat El Molí. Paisatge de Cadaqués. El quadre s’ha comprat a un col·leccionista particular que vol romandre en l’anonimat.

Aquest oli, que passa a integrar l’important fons d’obra de primera època de la Fundació Dalí, prové d’una col·lecció particular i fins ara només s’havia vist en comptades ocasions. El molí. Paisatge de Cadaqués ens parla d’un Dalí aprenent de pintor, entorn dels 19 anys, que experimenta i busca un estil propi.

L’obra va il·lustrar un article de Joan Subias, historiador de l’art i amic del pintor, per a la revista Alfar. El text està encapçalat per una cita d’Henri Matisse: “No he evitat mai la influència dels altres… jo hauria considerat aquesta actitud com una covardia i una manca de sinceritat envers mi mateix. Crec que la personalitat de l’artista es desenvolupa, s’afirma, per les batalles que ha de lliurar… Si perd el combat, si la seva personalitat sucumbeix, aquest i no pas cap altre era el seu destí.” L’oportunitat de la cita és clara. El jove Dalí, aprenent de pintor, recorre ràpidament diversos moviments artístics. I tot això abans de començar els estudis a Madrid el 1922.

El Molí. Paisatge de Cadaqués quedarà exposat al Castell de Púbol des de demà 15 de març, moment en què reobre les seves portes al públic, fins al dia 2 de juny, quan serà substituïda per la nova exposició temporal d’enguany. Posteriorment, El Molí es podrà veure a la Sala de les Peixateries del Teatre-Museu Dalí de Figueres.

Relacionats