Dijous, 30 de juny de 2022 - Edició 1435
La República

Emergència lingüística: Només el 32,4% dels catalans llegeixen habitualment en català

El principal objectiu del Pla nacional del llibre i la lectura és augmentar l’índex de lectura i fer-ho preeminentment en llengua catalana

Agències 18/05/2022
La consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la directora de ILC, Izaskun Arretxe; la directora general d’Educació Inclusiva i Llengües del Departament d’Educació, Susana Naranjo, i la responsable del Pla nacional del llibre i la lectura, Montse Ayats Data de publicació: dimecres 18 de maig del 2022, 11:50 Localització: Barcelona Autor: Pere Francesch

Només el 32,4% dels catalans llegeixen habitualment en català i el 65,3%, en castellà, segons l’estudi de l’ICEC sobre els Hàbits de lectura i de compra de llibres de l’any 2021. El document també indica que el 69,9% de catalans llegeixen un llibre cada trimestre.

Montse Ayats, responsable del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, ha fet referència a aquestes xifres per destacar aspectes a millorar a partir del pla nacional, que per aquest 2022 té un pressupost de 106.682 euros. El tret de sortida oficial del Pla serà el 14 de juliol en un acte presidit pels consellers Cambray i Garriga. Izaskun Arretxe, de la Institució de les Lletres Catalanes, ha fet una crida al sector perquè s’impliqui i hi posi “intel·ligència i mirada llarga”.

El principal objectiu del Pla nacional del llibre i la lectura és augmentar l’índex de lectura i fomentar l’hàbit lector amb el repte afegit de fer-ho preeminentment en l’àmbit del llibre i la lectura en català.

Pla nacional

El Govern va aprovar el juliol del 2020 encarregar al Departament de Cultura l’elaboració d’un Pla nacional del llibre i la lectura i crear el Consell Nacional de la Lectura. A diferència dels tres plans anteriors (el 2008, el 2012 i el 2017), aquest era el primer que partia d’un acord del Govern i es fixa com a objectiu retornar igualment al Govern una proposta de pla per a la seva aprovació abans del mes de setembre de 2021.

El Govern també va aprovar fa dos anys la creació del Consell Nacional de la Lectura amb la finalitat que el Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya s’elabori mitjançant un procés participatiu obert als professionals, institucions i associacions de l’àmbit del llibre i la lectura, tant del sector públic com del privat.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha remarcat que és la primera vegada que ens coordinem Educació i Cultura”. En aquesta línia, la directora general d’Educació Inclusiva i Llengües del Departament d’Educació, Susana Naranjo, ha afirmat que és estratègic treballar plegats per promoure el llibre i la lectura.

‘Llegim!’

La Institució de les Lletres catalanes ha presentat el cartell i el lema d’aquesta nova etapa: ‘Llegim!’. Un eslògan que emfatitza la voluntat d’encomanar la lectura i de fer-ho en català. L’autor del cartell és el grafista i dibuixant Joan Manuel Pérez.