Dijous, 19 de Setembre de 2019 - Edició 420
La República

Alemanya i Bèlgica posen Espanya en el punt de mira: proposen que la UE revisi “la democràcia i els drets humans” als estats membre

Alemanya i Bèlgica han presentat una proposta per crear un mecanisme de “revisió mútua” de “l’estat de dret, la democràcia i els drets humans” als països de la Unió Europea; […]

Avatar
Agències 19/03/2019
El president espanyol, Pedro Sánchez

Alemanya i Bèlgica han presentat una proposta per crear un mecanisme de “revisió mútua” de “l’estat de dret, la democràcia i els drets humans” als països de la Unió Europea; cosa que posa Espanya en el punt de mira tenint en compte la manera com ha abordat el conflicte polític amb Catalunya.

El ministre d’exteriors alemany, Michael Roth, i el belga, Didier Reynders, han anunciat aquest dimarts que volen impulsar aquest sistema de control sobre l’estat de dret a escala europea “tal com es fa amb els pressupostos estatals”. L’objectiu seria “prevenir dificultats” democràtiques als estats membre de la UE “sense discriminacions i amb un tractament igualitari” entre aquests. El procediment que plantegen és que la Comissió Europea avaluï la situació sobre l’estat de dret a cada país i que faci “una recomanació” per redreçar deficiències en aquest sentit. En cas de no complir-se, els socis europeus podrien recórrer a mesures de càstig com el procediment per suspendre els drets de vot a la UE o retallar fons europeus.

Roth i Reynders han assegurat que hi ha “una àmplia majoria” d’uns 20 estats dels 28 que formen part del bloc sobre “els principis” d’aquest sistema. Així, el primer pas serà crear un grup de treball entre els socis europeus per “detallar” les característiques d’aquest mecanisme i posteriorment adoptar-lo si hi ha consens. Segons ells, tenen el “compromís” de Finlàndia per situar aquesta proposta com a prioritat en l’agenda de la seva presidència de la UE a partir del juliol, un cop celebrades les eleccions europees.

Relacionats